lauantai 12. heinäkuuta 2008

Lomalle aarteen kanssa

Jee! Neljä viikkoa lomaa edessä! Minua ei haittaa vaikka sataisi pieniä mummoja puukkojen kanssa, pääasia että saa neljä viikkoa elää ilman tiukkoja aikatauluja ja mennä sinne minne nenä näyttää tai sitten olla menemättä. Meluhaitta on kuitenkin melkoinen, jos koko loman ajan on viileää ja sateista. Mies nimittäin odottaa lomalta auringossa löhöilyä ja valitus on hirveä jos se ei onnistu.

Alla on kuva ihan tavallisesta muovilaatikosta, tämän laatikon kanssa jään lomailemaan. Sisältö ei ole ihan tavallinen, vaan aarre käsitöiden tekijälle.


Reilu vuosi sitten tein löydön alakerran tavaroita järjestellessäni, kasvivärjäyskurssilla kuusitoista vuotta sitten värjäämäni villat tupsahtivat nenän eteen. Olin silloin hyvin paljon raskaana esikoista odottaessani ja lapsen syntyessä nämä unohtuivat. Sitten menikin aika monta vuotta täystyöllistettynä pienten lasten, talonrakennuksen ja miehen urheilujen merkeissä.

Muutama viikko sitten käytin pari iltaa lankojen kerimiseen vyyhdeiltä ja sitten vielä tein näistä keritsijällä molemmista päistä käytettävät kerät. Nyt pitäisi enää löytää kurssilla tekemäni mappi, missä oli tiedot värjäyksistä. Eli lankojen tarkempi esittely on nyt aika hatara. Minulla ei ole tietoa värjätystä langastakaan, sitä oli vielä joitain vyyhtejä samassa muovipussissa värjättyjen lankojen kanssa mutta yhdessäkään vyyhdessä ei ollut vyötteitä. Se on kuitenkin 100% villaa ja Novitan Florican paksuista.

Oikean puoleisin oli värjätty jollain jäkälällä tai sitten se oli tuo keskimmäinen. Tässä tuo oikealla oleva lanka näyttää melkein luonnonvalkoiselta, mutta jos valkoinen on vieressä huomaa sen olevan vaalean ruskehtavaa.


Näistäkään en yhtään muista, millä kasveilla värjäys on tehty. Tuo oikean puoleinen ja kupariin vivahtava väri on niin ihana, että metsästän vanhoja muistiinpanoja ihan tosissani ja yritän saada aikaan jotain samanlaista.


Ja tässä näitä ruskehtavan vihreitä värjäyksiä.

Tässä kellanvihreitä ja keltainen. Keltaisen olen värjännyt pietaryritillä kotona kurssin jälkeen.


Ja tässä aivan hurmaavaa sinertävää vihreää, minkä väriä en tällä videokameralla saa toistettua.


Ja tässä langat yhdessä. Ajattelin, että näistä pitää tehdä jotain sellaista missä kaikki hienot värisävyt näkyvät yhdessä ja mikä olisi jotain hienoa. Pari viikkoa meni sopivaa mallia mietiskellessä ja sitten se kolahti. Näistä tulee Babette. Langan tiheys osuu aika hyvin ohjeeseen, langat saa samaan työhön ja eri kasvivärjätyillä langoilla minäkin saan tuollaisen mosaiikkimaisen työn onnistumaan. Ravelryssa on paljon toinen toistaan upeampia toteutuksia, toivottavasti minunkin versioni onnistuu.

Otan tavoitteeksi virkata lomalla yhden ison lapun päivässä isoimmasta alkaen ja jos hyvältä tuntuu, pienempiä muutaman päivässä. Eilen jo aloitinkin, toinen isoimmista lapuista ja kaksi keskikokoista lappua on valmiina. Tämä ei ole mikään aikatauluprojekti, kunhan joskus valmistuu. Odottivathan ne langatkin käyttöään 16 vuotta.

Kiitokset edellisen postauksen kommentoijille. Lankojen valinta oli sattuman eikä syvällisen harkinnan tulosta, ruskeaa Nallea oli melkein kokonainen kerä ja noita vajaita valkoisia niin paljon, että ajattelin pääseväni yhdestä valkoisesta eroon niin kuin melkein pääsinkin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania värisävyjä! Kyllä kasviväreillä saa todella kaunista jälkeä. Oikein harmittaa, kun opiskeluaikoina en jostain syystä mahtunut kasvivärjäyskurssille mukaan. Langat oli jo hankittuna ja kasveja kerättynä. Vanhempieni vintissä niistä langoista on vielä osa jäljellä. Pitäisikin katsoa onko kansalaisopistossa värjäystä tarjolla...

Minun pitikin jo aikaisemmin kommentoida sitä sny -langoista neulomaasi huivia, mutta jotenkin se unohtui. Eli todella kaunis huivi! Mukavaa, että väri osui nappiin ja että itselläsi oli samaa väriä eri lankoina - niistä tulee varmasti kadehtimisen arvoinen kokonaisuus! Valitsemasi malli näytti olevan juuri tuolle langalle omiaan, kaunis, ei voi muuta sanoa!

Utelias kun olen, olisi mukavaa nähdä valmiiksi tekemiäsi Babette tilkkuja, jos vaan viitsit keskeneräistä työtä vilauttaa...

kio kirjoitti...

upeita värisävyjä! varmasti tule hieno peitto

Minna kirjoitti...

Oranssi on varmaankin sipulinkuorella värjätty. Kauniita värejä olet saanut :)