tiistai 15. huhtikuuta 2008

Pomatomus-sukat

Nyt sain valmiiksi Pomatomus-sukat, olin jättänyt tämän projektin lepäämään jämälankakuukauden vauhdikkaan aloituksen takaamiseksi. Tuon edellisen postauksen kassin jälkeen tuntui siltä, että välillä pitää neuloa/virkata muutakin kuin pelkkää jämälankaa, yksi kantapää ja sukan jalkaterä kärkineen oli sopiva välipala ennen seuraavaa jämistelyä.

Ohje: Pomatomus
Puikot: bambu 3mm
Lanka: Sandnes Sisu
Lankaa meni: 96 grammaa


Jouduin vähän tekemään ylimääräistä jumppaa sukkien kanssa, olin lukenut ohjetta kärkikavennuksista huolimattomista ensimmäistä sukkaa tehdessäni. Ihmettelin, kun ohjeessa sanottiin kavennusten alkavan kaksi tuumaa ennen sukan lopetusta ja minusta kärki oli selkeästi lyhyempi kuin viisi senttiä. En sitten ensimmäisen sukan tehtyäni ihmetellyt tätä sen enempää.

Kun nyt tein toisen sukan, oli ensimmäinen sukka piilossa käsityökassissa ja tein kärkikavennuksen ohjeen mukaan. Ajattelin ensimmäisen sukan kärkikavennuksen olleen jotenkin erilainen. Tein toista sukkaa kiireellä loppuun myöhään sunnuntai-iltana ja aivotkaan ei tainneet enää toimia ihan selkeästi. Kaivoin ensimmäisen sukan esille vasta kun olin saanut toisen sukan päätettyä ja totuus selvisi: Olin jättänyt ensimmäisessä sukassa kärkikavennuksen välikerrokset pois ja niinpä kärki oli ihan liian lyhyt ja kapeni todella vauhdikkaasti.

Ja ei muuta kuin purkamaan ensimmäisen sukan kärkeä. Jatkoin ensimmäistä sukkaa loppuun toisesta sukasta jääneellä langalla ja lanka loppui vielä kesken muutamaa kerrosta ennen lopetusta. Huokaus ja purkaus. En halunnut montaa pääteltyä lankaa sukan kärkeen, purin liian lyhyen pätkän pois ja tein sukan kärjen valmiiksi ensimmäisestä sukasta jääneellä langalla. Ja voila, sukka oli vihdoin valmis.

Tein sukkiin ohjeen mukaan kolme mallikertaa varteen, kaksikin olisi ollut riittävästi. Varmasti vielä teen joskus nämä sukat uudelleen, mallikerran oppi nopeasti ja se on näyttävä. Seuraavat teen myös ohuemmilla puikoilla, vaikka käsialani on huippukireä, tuntuvat sukat jo löysähköiltä nilkan yläpuolelta ja jalkaterästä. Seuraavat lopetan myös kun on enemmän silmukoita jäljellä, nyt kärki on ehkä vähän turhan suippo.


Tässä vielä tämä ihana yksityiskohta mallineuleen vaihtumisesta kantalapuksi. Tämä on minusta sukan kaunein kohta.

Jaaha. Mitä sitä tekisi seuraavaksi, jämistelyä vai jotain äskettäin hankituista langoista.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Mitenkä saisin tämän Pomatomas mallin. mielenkiintoinen
saisinko vaikka sähköpostiini. ritva.rannanjarvi@gmail.com