keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Kuvapläjäys ja vinkkitoive Australian viemisistä

Meillä on nyt projekti viemisistä Tytön Australian perheelle. Viemisten pitää olla tyypillistä suomalaista, mennä aika pieneen tilaan ja olla suhteellisen kevyttä eikä kovin helposti särkyvää. Isä on helppo, harrastaa kalastamista eli Rapalan uistimia ja ehkä Martinin puukko. Lapset olivat tytöt 1v ja 10v, poika 13v. Pienimmälle on helppo viedä jotain Muumi-juttuja, mutta mitä noille isommille lapsille? Entä äidille? Ehdotuksia ja vinkkejä otetaan vastaan, kaikkien ehdottaneiden kesken arvotaan palkinto. Jätä lahjavinkkisi kommentteihin jonkinlaisen yhteystiedon kanssa. Ehdotukset viimeistään keskiviikkona 24.6, ensi viikolla pitää jo alkaa vähitellen hankkia noita viemisiä.

Skype ja muut netin yhteydenpitokanavat toimii Australiassa samalla tavalla kuin muuallakin, mutta vaihtareille suositellaan puheluja kotiväellä enintään kolmen viikon välein. Lisäksi suositellaan, että kotimaan suhteita hoidetaan koneella vain kerran viikossa. Tarkoitus on mennä vaihtomaahan elämään eikä chattaamaan. Vaihtarin ylenmääräinen koneella vietetty aika on nykyisin tavallisin syy perheestä pois laittamiseen.

Siten käsitöihin. Vihreä 7v loppui tuosta isosta meneillään olevasta deadline-projektista ja jouduin tilaamaan lisää. Tapiolta onneksi löytyi samaa väriä. 7v-langalle olisi tullut aika kova hinta postikulujen kanssa, jos muuta ei olisi tilannut. Tilasin ihan hyvillä mielin sitten muutakin lankaa.

Noro Kureyon -sukkalankaa, tarkoituksena on tehdä edellisen kerän lopusta ja tästä raitasukat ja sitten vielä ehkä varrettomat sukat tai lasten sukat. Filona sukkalangasta tulee sukat siitäkin, ja Anchor Magicline -langasta tulee vielä yksi virkattu palakassi minulle itselleni. Minulla oli tilauksessa mukana myös Maijaa ja Jannea, mutta ennen tilauksen vahvistamista karsin ne vielä pois. Olen melkein ylpeä itsestäni kun maltoin olla hamstraamatta.

Alunperin tilasin toista Magiclinen väriä, mutta sitä oli vain kaksi kerää jäljellä. Tapio oli laittanut kyselyä sähköpostilla, mutta se oli mennyt Yahoossa roskapostiin ja oli useamman päivän kommentoimatta. Vaihdoin värin ja maksoin samantien, mutta meni taas joitain päiviä ennen kuin rahat näkyivät Tapion tilillä. Lankoja jouduin odottamaan pitkälti yli viikon.

Lankoja odotellessa neuloin sitten näitä raitalapasia. Viimeiset suunnitellut raitalapaset oli siskonpojalle.

KYH5: Aloitettu 5.6, valmis 6.6.
Malli: lapanen peukalokiilalla
Puikot: 3,75mm
Lanka: Noro Kureyon
Menekki 46g

Lapaset on suunnilleen 15ocm mittojen mukaan. Aiemmista lapasista jäljelle jääneet nöttöset oli niin pieniä, että niistä ei enää olisi lapasia saanut, joten purin reilu vuosi sitten neulomani, vähälle käytölle jääneen Kureyon-pipon ja sain lankaa vielä näihin lapasiin. Sitä paitsi Antti tykkää vihreästä, mikä olikin tuon pipon näkyvin väri.

Ensimmäisessä lapasessa meni jossain kohtaa raidat niin saman värisinä, että purin kun olin jo melkein koko lapasen tehnyt ja piti yhdistellä nöttösiä vähän toisella tavalla.


Antin lapasten jälkeen koossa oli lapaskvartetti. Sisko ja lapset kävi meillä ja Emmalle neulotut, ryhmäkuvassa oikealla alhaalla näkyvät lapaset olikin sitten liian pienet. Ei muuta kuin vielä yhdet raitalapaset puikoille. Noroja oli niin vähän jäljellä, että luultavasti lapasia ei olisi enää saanut. Kaivelin ensin Lett-Lopia varuille, mutta sitten muistin itseraidoittuvan Elle Merino Brightsin, mitä oli vielä joitain keriä jäljellä.

KYH6: Aloitettu 6.6, valmis 9.6.
Malli: lapanen peukalokiilalla
Puikot: 3,75mm Lanka: Elle Merino Brights ja Noro Kureyon
Menekki 52g

Nämä ovat nyt yhtä pitkät kuin Antin lapaset, mutta vain vähän kapeammat. Toivottavasti nämä eivät nyt ole liian isot.

Ja tässä lapaskvintetti.


Oikea käsi heiluttaa...


...ja sitten vasen. Jos kokeilet raidoittamista, se on omalla vastuullasi. Voit jäädä koukkuun.

KYH10: Aloitettu 10.6, valmis 12.6.
Malli: Unoriginal hat
Puikot: 7mm
Lanka: Freedom wool, Twilleys of Stamford
Menekki: 74g


Tämä oli supernopea ja yllättävän helppo, 16 kerroksen mallikerrassa ei ollut montaa kerrosta missä palmikoita väännettiin. Minulla on vielä poltetun oranssin väristä vapausvillaa, taidanpa tekaista toisen epäoriginaalin pipon.

Tässä KYH-tempauksen tämän hetken valmiit tekeleet, viidet lapaset ja pipo.

Ja tässä tähän mennessä aloitetut keskeneräiset KYH-projektit:

KYH4: Miehen mustavalkoiset sukat
KYH7: Kämmekkäät raidoittuvasta langasta
KYH8: Virkattu palakassi raidoittuvasta puuvillalangasta
KYH9: Tiskirätti pellavalangasta
KYH11: Naisen pitsisukat Lidlin sukkalangasta
KYH12: Revontuli-huivi
KYH13: Miehen avaruussukat
KYH14: Pirulapaset
KYH15: Ribbipipo raidoittuvasta langasta
KYH16: Sormikkaat angoramerino-langasta

Minulla painaa päälle tuo tekeillä oleva iso projekti, minkä deadline on viikon päästä perjantaina ja siksi olenkin nyt töihin paluun jälkeen vain aloitellut näitä hullutusjuttuja. Onneksi tuo iso rojekti on jo voiton puolelle, paloja puuttuu enää 14, 195 on jo valmiina.

Jos peitto ei olisi tekeillä samaan aikaan, kesäyön hullutus olisi aika kevyt juttu, nyt alkaa jo vähän maistua puulta tuo aloittaminen. Onneksi enää neljä työtä aloitettavana. Sitten ei tarvitsekaan vähään aikaa aloitella mitään, voi keskittyä valmiiksi tekemiseen.

Ja vielä lopuksi kirjoja. Tilasin Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta nämä kaksi tarjouskirjaa, että sain käytettyä bonusrahan tai mikä onkaan. Maksamisen jälkeen irtisanon jäsenyyteni. Nyt taas ehdin jo käymään kirjastossakin tarvittaessa.

Ai niin, sain käyttööni kierrätyskameran. Osa kuvista on jo uusvanhalla kameralla otettuja. Nyt on kuvien siirtäminen ja käsittely helppoa. Seuraavalla kerralla ehkä jotain muita kuin neulekuvia.

16 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Hei!
Ainakin perheen äidille voisi viedä kankaisia kauppakasseja (voisit ommella Marimekon kankaista itse tai sitten shoppailla). Tuttavani on kertonut, että Aussikaupoissa ostokset pakataan ohuenohueen muovipussiin, jotka ei kuulemma kestä yhtään mitään. Kun roskapussina niitä koittaa kierrättää, tarvii kuulemma laittaa 3 päällekkäin että jotenkuten kestää! Eli kangaskasseja :)
Noista lapsukaisista en osaa sanoa... Mites Aino Havukaisen Tatu ja Patu - This is Finland -kirja?

TiiQ kirjoitti...

Aarikkakin olis suomalaista, esim. jokin puinen koru tai sisustusesine äidille. Golla-kännykkäpussi pojalle?
Onpa oikeastaan huojentavaa, että vaihtareiden nettiroikkumista rajoitetaan, tuntuu, että nykynuorilla (ja vähän vanhemmillakin) alkaa olla elämä pelkästään netissä ja se on sääli.

Seijasisko kirjoitti...

Ihania Noro neulelapasia! Minä veisin ainaki jotain syötävää ..karkkeja , suklaata ( salmiakista ei ainakaan meidän ulkomaan vieraat ole tykänneet) . Suomalainen kahvi, lakkahillo ja hapankorput ovat olleet mielusia. Tsekkiin olen vienyt tuliasena mm. Mariskolin ja Marimekon mukeja ja patalappuja . Suomalainen musiikki Cd tai englannikileinen kirja Suomesta ovat hyviä tuliaisia. Olen lähettnyt jouluhjaksi ulkomailla mm. Arto Paasilinna Jäniksen vuosi kirjan..se on käännetty englanniksi nimellä "The Year of tha Hare".

Hyvää Juhannusta!

teisa kirjoitti...

Äidille vaikkapa jokin pronssinen Kalevala-riipus tai jotain design-käyttöesine- puisia juttuja, Marimekolta huivi tms.

Pojalle jokin suomalainen cd? Marimekon raita-teeppa (sinivalkoinen)? Tyttärelle vaikkapa Marimekkoa, esim. jokin pussukka, kangaspäällysteinen muistikirja (rakastin niitä teininä!) tai joku suomalainen koru... Vaikeaa.

Näppi kirjoitti...

Äidille veisin jotain marimekkojuttua kuten unikkokassin tai tyynyliinan. Se on ainaki maailmallaki tunnettua suomalaista designia. Lapsista 10v tytölle veisin esim. jotain askartelujuttuja leimasimia tms. En kyllä tiiä onko se niin kovin suomalaista, mutta luulisin että ois ainaki mieluista. Pojalle 13v veisin jonku luontoaiheisin t-paidan, mitä ne nyt on nää saimaannorppa tms luontoaiheet, niitähän löytyy vaikka millä mitalla erilaisia. Huoltoasemilla ainaki myyään niitä. Muita mieleen tulevia on kuksat koko porukalle. Toivottavasti saat näistä jotain vinkkiä.

Eija kirjoitti...

Täällä tulikin varmaan kaikki ajattelemani viemisaiheet! Mites olis ihan xylitolpurkka? Fazerin sininen uppoaa minkä ikäseen tahansa.. Dumlet kans. Korut naisväelle. Entä keittiöön servettejä, astiapyyhkeitä tai vaikka muumiaiheisiä käsipyyhkeitä jokaiselle?

juuli kirjoitti...

Askartelujuttuja tytölle, kannatetaan. Kotimaisia leimasimia on olemassa, tsekkaa Finnstamper-nettikaupan valikoimat. Ruokapuolesta pakko sanoa sen verran, että kukaan ei ole vielä välittänyt lakkahillosta tai ruisleivästä. Jokin kotimainen likööri sen sijaan, vaikkapa mesimarja. Kahvia tai teetä juodaan kaikkialla, veisin aikuisille reilut mukit.
Jos sattuu niin onnekkaasti että perheen äiti tekee käsitöitä, viepä kotimaisia lankoja joita ulkomailla hehkutetaan, eli Vuorelmaa ja Wetterhoffia.
Ja suklaasta tykkää kaikki. Ei kuitenkaan fazerin sinisestä, mutta Fazerin marjasuklaat sen sijaan on hyvin kelvanneet.

kio kirjoitti...

aalto-maljakko? tytölle kankainen huivi?

Samma kirjoitti...

Mä marssisin Taito-shoppiin tai vastaavaan ja ostaisin kotimaisten tekijöiden (puu)koruja (esim. Veico) tai kännypussukoita tms.

hillanen kirjoitti...

Voiku mie oon niin huono keksimään mitään viemisiä sillonkaan kun ite pitäs jotain jolleki viedä. Varmaan kaikki on jo ehdotettukin täällä...Suosittelen ihania muumi-keittiöpyyhkeitä, niitä mustavalkosia, en kyl tiiä saako niitä kovin monesta paikasta..mut niissä on ihanat Toven piirtämät kuvat. (Minussa on suurta muumipuristia :P). Siis muumiaiheiset viemiset on hyviä, ja mariskoolit. Jos olis joulu lähempänä niin ehkä jotain virallista joulupukkisettiä, niinku joulukalenteria, mut ei oo. Kuten sanoin, oon vähän huonohko tässä. :)

Hansu kirjoitti...

Veisin äidille ehkä jonkun Marimekko-jutun tai Pentikin pienen kivan esineen/ keittiöpyyhkeitä.

10v tyttärelle ostaisin ehkä jonkun korun, väristä kun ei tiedä niin satsaisin ehkä johonkin halpaan hopeaan.

Pojalle taasen hmm. avaimenperä. Joku puujuttu ehkä...

Hepsi kirjoitti...

Upeita Noro-lapasia!
Tuliaisista en oikein tiedä, Marimekkoa, Kalevala-korua äidille, tai Aarikan koruja. Luulisin että nuo isommat lapset voisivat tykätä myös Muumi-jutuista esim. Muumi-mukit. Tai tytölle vaikka Marimekon pusseja.

Mahtava kokemus tytölläsi edessä!

Anonyymi kirjoitti...

Muumit uppoo kyllä isommallakin tytölle (mun 15 ja 11 -vuotiaatkin tykkää muumeista).

Kokki kirjoitti...

Edellisen kanssa olen samaa mieltä, muumit uppoaa isommillekin.
Marimekko on hyvä tuliainen kaikissa muodoissaan.

anpali kirjoitti...

Hyviä ehdotuksia olet saanut. Minä ehkä veisin koko lapsikatraalle maripaidat. Äidille löytyy marimekolta varmasti jotain kivaa; kauppakassi, maripaita, huivi, keittiötarpeita... Tai sitten jonkun paikallisen käsityöyrittäjän valikoimasta, Oulusta esim. Vassuska.

Jos haluaa tsi -linjalle lähteä, niin ompelee kauppakassin ja painaa t-paitoihin jotain yksilöllistä.

Korut on ehkä vähän vaikeita, kun ei voi tietää toisten mieltymyksistä. Ja meillä on kyllä unkarilaiset teekupit hyllynkoristeena...

mirzu kirjoitti...

Toi kommunikointi kotiväen kanssa kuulostaa fiksulta, itellä 6v sit oli sama ohje. Kyllä sitä kotiin soitteli kerran kuussa, sähköpostia saattoi koulusta laittaa sillon tällöin mutta ONNEKSI tavallaan "kielsivät" kotiväen kanssa yhteydenpidon, sillä silloin oli pakko sen perheen kanssa tutustua ja paikallisiin kavereihin. Loppua kohden piti vähemmän yhteyttä kotiin, mutta ihana se oli sinne kotiin sitten lopulta palata :)