tiistai 4. marraskuuta 2008

Lapaskuu polkaistu käyntiin

Minäkin liityin mukaan Lapaskuuhun, tämä onkin nyt ensimmäinen tempaus missä en ole enää ensikertalainen. Minut löytää Lapaskuun Tumpputuvasta. Viime vuonna minulla ei tosin vielä ollut omaa blogia, kohta olen blogannut jo melkein vuoden.


Lapaskuunappi

Ennen Lapaskuun tuotantoon siirtymistä tein lapaset, mitkä oli aloitettu lokakuun puolella. Aloitin neuloa Elizabeth Zimmermannin kirjasta Mitered Mittens -lapasia Amerikasta tilaamastani ihanuudesta. Lopputulos oli kaikkea muuta kuin ihana.Malli: Mitered Mittens Elizabeth Zimmermannin kirjasta Knitter's Almanac
Peukalokiilan ohjeet:
KathrynIvyn blogista
Puikot: bambusukkikset 4,5mm
Lanka: Elle Merino Brights
Menekki: 88g

Aloituksessa oli 48 silmukkaa ja ensin neuloin lapasia 4,5mm puikoilla. Jälki näytti hurjan isolta joten vaihdoin 3,75mm puikkoihin. Tuloksena oli todella kireä lapanen minunkin kapeahkoon käteeni. Aloitin kuitenkin neulomaan vielä toista lapasta, mutta onneksi tulin järkiini ja purin mokoman muotopuolen. Tulipa testattua Merino Brights purkulankanakin, ei kärsinyt ollenkaan purkamisesta ja uudelleen neulomisesta. Lanka muistuttaa Noroa siinä, että tässäkin on solmuja. Neuloin molemmat lapaset omilta keriltään ja ainakin tässä ruskeassa oli solmuja, toisessa kerässä yksi ja toisessa kaksi.

Purkamisen jälkeen siirryin takaisin 4,5mm puikkoihin. Neuloin lapasen reunassa 4 kerrosta vuorotellen oikein nurin kerroksia, sen jälkeen 15 kerrosta mallineuletta ennen peukalokiilaa, 20 kerrosta peukalon jälkeen ja sitten kärkikavennukset. Peukalossa oli 18 silmukkaa.

Lapanen oli ihan hyvä, vähän varresta jouti pituutta pois, sormistakin tuntui joutavan kaksi kerrosta pituudesta pois ja peukalosta silmukka tai kaksi pois.


Oli pakko kokeilla toisellakin Merino Brightsin värillä ja niinpä silpaisin sunnuntaina uudet saman mallin lapaset puikoille. Nyt lyhensin vartta kymmeneen silmukkaan reunuksen jälkeen, sormista lähti pois suunnittelemani kaksi kerrosta ja peukalossa oli 16 silmukkaa. Täydellinen koko minulle! Vaikka en kyllä vielä tiedä kenelle/minne nämä matkaavat.

Malli sama kuin edellä, lankakin sama mutta eri väri, menekki 82 grammaa. Toista lapasta neuloessani huomasin, että värit taisivat mennä päin vastoin vaikka neuloinkin molemmat lapaset kerän päältä. Eli jompi kumpi kerä oli keritty väärään suuntaan. Lapasissa tuolla nyt ei ole niin suurta merkitystä, otin rennosti, hiljensin sisäisen perfektionistini ja päätin olla välittämättä. Toisaalta iloitsin tämän iloisen kirjavan värin solmuttomuudesta.

Nämä kannattaa neuloa niin, että peukalokiilan aikana neuloo tarkoituksella vähän tiukempaa kuin normaalisti, niin tuosta leveämmästä kämmenen osasta ei tule ihan liian leveää. Mutta kylläpä onkin hyvin käteen istuva malli.


Malli: Perussukka ranskalaisella kantapäällä
Koko: Terän pituus 21cm
Lanka: Novita 7v ja 7v Polkka
Menekki: 74gSunnuntaina silpaisin yhdet tilaussukat. Satsista puuttuu enää yhdet 19cm sukat, sitten pääsen satsaamaan täysillä Lapaskuuhun.

2 kommenttia:

teisa kirjoitti...

Sinulle olisi jotain blogissani!

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Hei!

Voitit blogini arvonnassa! Laitoin sinulle sähköpostia.

Komeita lapasia. Tuo peitto tuossa edellisessä kirjoituksessa on tosi hieno!