lauantai 8. lokakuuta 2011

Huovutettuja KyJY-lapasia

Tykkään lapasten neulomisesta. Keskipaksusta tai paksusta langasta ne valmistuvat nopeasti, ne näkyvät pidettäessä ja saajatkin yleensä arvostavat. Siksi ei ole mikään yllätys, että kyjyilin aika monet lapaset. Tässä ensin nämä huovutetut.

P1010015
Puikot: 4mm
Lanka: Aade Long hahtuva
Menekki: 61g

Nämä lapaset on neulottu kanssaneulojalta joskus viime talvena ostetusta virolaisesta hahtuvasta. Kun yritin aikaisemmin neuloa tästä hahtuvasta lapasia kutosen puikoilla, ei siitä ollut tulla yhtään mitään. Kappas, kun vaihdoin ohjetta ja ohuempiin puikkoihin niin johan alkoi lapastakin syntyä.

Vähän muokkasin ohjetta, aloitin 48 silmukalla, lisäsin neljä silmukkaa viiden sentin neulomisen jälkeen. Sentin silmukoiden lisäämisen jälkeen aloitin peukalokiilan, lisäsin kaksi silmukkaa joka kolmas kerros yhteensä seitsemän kertaa.

Lapasen pituus ennen huovutusta oli 33,5 cm ja leveys 12cm. Pesu 60 asteessa kahden kylpypyyhkeen kanssa. Mitat huovutuksen jälkeen:pituus 24cm ja leveys 10 cm.

P1010011
Puikot: 4mm
Lanka: Aade Long hahtuva
Menekki: 74g

Nämä lapaset olivat muuten melkein samanlaiset kuin edellä, silmukoita oli aloituksessa neljä edemmän. Tämä hahtuva loppui, joten jouduin kehittelemään peukalot muusta hahtuvasta. Kokeilin ensin ohutta vaaleaa ja punaista, ei toiminut. Sitten kaivoin Pirtin Kehräämön punaisen hahtuvan lopun ja neuloin peukut siitä. Sopii tähän muuten hyvin, huopui vaan vähemmän kuin vironhahtuva ja peukut jäi suhteettoman suuriksi. Ei ainakaan peukut purista.

P1010006
Puikot: 4mm
Lanka: Aade Long hahtuva
Menekki: 92g

Tämä lapanen oli neulottu ihan samoilla spekseillä kuin tuo edellinenkin, mutta ilmeisesti tämän värinen hahtuva on paljon raskaampaa kuin tuo edellinen. Muuten ei pysty selittämään tuota, että hahtuvaa kului peräti 18g enemmän kuin edellisiin.

P1010001
Puikot: 4mm
Lanka: Pirtin Kehräämön karstalanka
Menekki: 96g

Tämän sarjan viimeiset lapaset on neulottu eräältä toiselta kanssaneulojalta ostetusta Pirtin kehräämön karstalangasta. Nämä on neulottu ohjeen isoimman koon mukaan, ja modattu samoin kuin edellisetkin lapaset. Aloituksessa oli siis 56 silmukkaa ja neljän silmukan lisäysten jälkeen 60. Näistä tuli ison miehen käteen sopivat, vaikka pesinkin nämä kahteen kertaan 60 asteessa. Pirtin Kehräämön karstalangalle kannattaa neuloa aikuisen käteen pienemmpiä kokoja ellei sitten aikuisten oikeesti halua tehdä ISOJA lapasia. Tämä lanka huopuu mahdottoman kauniisti.

Syyskuussa:

  • Töitä valmistui: 599 g
  • Lahjoitin lankaa: 613 g
  • Ostin lankaa:  1150 g
  • Lankavaraston muutos: - 62 g
Vuoden alusta:
  • Töitä valmistunut:  6364 g
  • Lankaa lahjoitettu: 2876 g
  • Lankaa myyty: 50 g
  • Lankaa ostettu: 10269 g
  • Lankaa saatu: 934 g
  • Lankavaraston muutos +1913 g

5 kommenttia:

Mammutti kirjoitti...

Ihania lapasia!

TiiQ kirjoitti...

Aivan ihastuttavat etenkin nuo viimeiset harmaat! Miten mun virolaisissa hahtuvissa on niin paljon pidemmät väriliu't, en saa yhteen lapaseen millään kaikkia kiekon värejä, hyvä kun kahta. Harmittaa vähän, kun nuo ensimmäiset sini-vihreät lapasetkin on niin herkulliset ja haluaisin samantyyppiset.

Ingi kirjoitti...

Kauniinväriset kaikki, mitä tahansa niistä voisin pitää! Ja tietenkin lämpöiset ja käytännölliset!

Kangaskasa kirjoitti...

Kylläpä on ihania lapasia! Minun tulee tehtyä huovutettuja lapasia vain joulun alla lahjaksi, kun etenkin 13v. kummipoika toivoo joka joulu lahjaksi sellaisia. Ehkäpä pitäisi alkaa jo nyt tikuttamaan lahjapinoa valmiiksi lapastenkin osalta.

Jadezza kirjoitti...

Kauniita ovat!
Miten saat langan vaihtumaan noin useasti lapasten aikana vai keritkö lankaa välistä pois ja jatkat seuraavalla? Neulotko kaksinkertaisella langalla? Miten saat ne kohdistettua samanvärisiksi? Vai keritkö siinäkin vaiheessa välistä lankaa pois, jotta värit tulevat kohdakkain?