perjantai 22. tammikuuta 2010

Jämälankapeitto ja lisää lankaa

Viime vuonna katselin taas tuota lankavarastoani ja siellä olevia epämääräisiä keriä ja jämälankoja, määrää piti saada vähennettyä. Päätin tehdä toisen Vaaka-peiton.

Malli: Vaaka-tilkku
Koko 5*7 tilkkua
Puikot: 4mm ja 5mm

Lankaa: 1,5kg

Peiton reunapalojen ulommat kolmiot ovat tekokuituvoittoisia lankoja, muut ovat villaa tai villavoittoista sekoitelankaa. Aina tilkun puolessa välissä vaihdoin väriä. Näistä pääsee sommittelemaan kuvioita ja näistä tulee näyttäviä peittoja etenkin jos tilkun puolikkaista toinen on tumma ja toinen vaalea. Olisi ollut hauska pitää tukkimiehenkirjanpitoa ja katsoa kuinka paljon niitä lankanöttösiä tähän upposi. Paljon niitä meni joka tapauksessa.

Katselin lankavarastoani, lankaa olisi vielä yhteen tällaiseen peittoon. Sen jälkeen yksittäisiä vajaita keriä ja langan loppuja olisi aika vähän ennen uusien kertymistä.

Paksuimmat langat neuloin viiden millin puikoilla, muut neljän millin puikoilla. Ohkasimmat langat neuloin kaksinkertaisena.

Aloitin tilkkujen neulomisen lokakuussa ja tammikuussa kaikki tilkut oli neulottu. Laskin tilkkuihin neulotut langat aina sen kuukauden lukuihin milloin ne oli neulottu. Tammikuun osalle tuli langankulutusta 258 g kahdeksasta tilkusta ja 60g tilkkujen yhdistelystä ja reunuksen virkkaamisesta. Ompelin tilkut yhteen, niin peitosta tulee letkeämpi. Tilkkujen kulmissa tein sitten vähän reilummat solmut ja moninkertaiset pistot, että peitto pysyisi varmasti kasassa vaikka joku lanka katkeaisikin.

On tänne tammikuussa vähän lankaakin kotiutunut.

Valitin Colourmartille tuosta harmaasta paksusta merinoangorasta, langasta nettikaupassa kerrotun tiedon mukaan kartiolla olisi pitänyt olla reilu sata metriä lankaa. Minusta tuo ei oikein pitänyt kutiaan ja mittasin, tuloksena oli noin 75m kartiolla. Neljänneksen heitto ei minusta ole oikein hyväksyttävää. Sain sitten viidennen kartion hyvitykseksi, tästä voisi neuloa jonkun superpaksun pipon.

Tilasin Colourmartilta myös tuota 100% merinovillaa, en voinut vastustaa tuota vihreää väriä. Tästä tulee minulle luultavasti joku villajakku.

Kiva yllätys oli, kun Ravelryssa Teisa kysäisi haluaisinko Sublimen angora merinoa. Kyllähän minä tuon langan itselleni huolin, muitakin värejä on ja yhdistelemällä tästä saa ihkut lapaset/sormikkaat. Pitää haudutella ajatusta.

8 kommenttia:

-maria- kirjoitti...

Kivan näköinen peitto, siihen on saanut mukavasti jämälankoja uppoamaan. Mietiskelen, jatkaako joku taho peittojen keräystä, Vaakahan aikoo lopettaa peittokeräyksen tämän vuoden loppuun.

Hepsi kirjoitti...

Upeasti olet saanut värit menemään tuossa peitossa!

Anonyymi kirjoitti...

Heissan! Muuan Vaihto-Kaheli täällä suorittaa stalkkausta ja hautoo ideoita. Kuulet minusta vielä...

Pelagia kirjoitti...

Hauska peitto! Minulle tuli heti mieleen lapsena vahaväreillä tehdyt piirustukset - kun liidulla väritti paperin pintaa, jälki oli juuri tuollaista meleeratun näköistä.. Kiitos, peittosi sai minut hetkeksi hyvälle tuulelle muistellessani! =)

xante kirjoitti...

kiva peitto ja hienon värinen:)

Päivikki kirjoitti...

Upea, näyttävä peitto. Miullakin on vaakapeitto kesken. Valmistuukohan se koskaan?

Puputsi kirjoitti...

Hieno peitto! Peittoihin saa kätevästi upotettua jämälankoja. :)

Jokke kirjoitti...

Juku mikä peitto ja olet saanut tehtyä Babettenkin. Kunnioitusta!