tiistai 1. joulukuuta 2009

Lapaskuun loppukiri

Tulihan noita lapasia väsättyä tämän Lapaskuun aikana. Kaiken kaikkiaan valmistui kahdet sormikkaat ja 14 paria lapasia. Paksuilla puikoilla ja langoilla helppoa ulkomuistista neulottavaa mallia, siinä selitys. Molemmat sormikkaat menevät joululahjaksi, kuudet lapasista joko menivät tai ovat menossa lahjoiksi.

Tässä vielä nämä marraskuun loppumetreillä valmistuneet tekeleet. Malli on edelleen kaikissa sama ja hyväksi havaittu.

Lanka: Sandnes Fritidsgarn
Menekki: 95g
Puikot: 6mm

Tuota harmaata Fritidsgarnia pitää ostaa ensi talveksi, sen huopumisjälki on vieläkin pehmeämpää ja pörröisempää kuin muilla väreillä. Nämä on pesty 60 asteessa ja koko on naisille sopiva.

Sitten kokeilin välillä jotain muuta lankaa.

Lanka: Pirtin Kehräämön karstalanka tex 140*3
Menekki: 49g
Puikot: 4,5mm

Tähtäimessä oli 8-vuotiaalle pojalle sopivat lapaset. Huovutin nämä neljänkympin pesussa, kun en ollut tätä lankaa aiemmin huovuttanut. Ovat ehkä turhan reilut, taidan vielä heittää nämä toisen kerran neljänkympin pesuun. Pirtin kehräämön karstalangan pinta muistutti neulotttaessa todella paljon Fritidsgarnia. Jos tämä onkin Fritidsgarnin pikkuveli. Huopumisjälki on yhtä kaunista kuin Fritidsgarnillakin.

Jos haluan paksumpia huovutettuja tumppuja, heitän peliin Fritidsgarnin. Ja jos ohuempaa, sitten Pirtin kehräämön lankaa. Tove on kokeilematta ja sen huopumisjälkeä kovasti kehutaan, jossain välissä kokeilen sitäkin.

Lanka: Pirtin kehräämön karstalanka tex 140*3
Menekki: 56g
Puikot: 4,5mm

Punaisetkin sain neulottua ja pääteltyä lapaskuun aikana, mutta huovuttaminen jäi joulukuun ensimmäiseen päivään. Tätä kirjoittaessa punamustat lapaset pyörivät pesukoneessa kuudenkympin pesussa painavan kylpytakkini kanssa. Vihreät ja punamustat on neulottu samasta langasta ja samoilla puikoilla, silti langan menekissä on seitsemän gramman ero. Punainen tuntui neulottaessa paksummalta ja karkeammalta. Jännityksellä odotan minkä kokoiset lapaset pesukoneesta ilmiintyvät, tavoitteena on 7-vuotiaan tytön koko.

Malli: Give a hoot
Lanka: Sandnes Alfa
Menekki: 104g
Puikot: joustin 5mm, muuten 6mm

Huomasin, että olin jättänyt systemaattisesti kaksissa aikaisemmissa pöllölapasissa kaksi kerrosta sileää neuletta neulomatta. Nyt ne kerrokset tähän neuloin ja peukkujen verran jäi langasta vajaaksi. En viitsinyt enää purkaa ja tehdä uudestaan, käytin aiemmista pöllötumpuista ylijäänyttä lankaa. Eiköhän nämä tällaisenakin jollekin kelpaa.

Kuvassa on uusi kaverini kirjevaaka. Miehen työpaikalla tämä poistettiin tarpeettomana käytössä ja Mies sanoi, etten varmaan tarvitsisi. Minä ilmoitin tarvitsevani ja sain tämän. Vaa'an tarkkuus on gramma keittiövaakani kahden gramman sijasta, mittausalusta on paljon laakeampi kuin pikkuisessa keittiövaa'assani. Kyllä nyt kelpaa punnita lankoja, tekeleitä, kirjeitä ja paketteja.

Lopuksi vielä marraskuun loppukatsaus. Valmiiksi sain neljä Vaaka-tilkkua, kahdet sormikkaat ja neljättoista lapaset.

  • Töitä valmistui: 1374 g
  • Ostin lankaa: 2220 g
  • Lankavaraston muutos: +846 g
Vuoden alusta:

  • Lankaa ostettu: 4770 g
  • Lankaa saatu: 840 g
  • Töitä valmistunut: 13033 g
  • Lankaa lahjoitettu: 950 g
  • Lankaa myyty: 1400g
  • Lankavaraston muutos: -9773 g
Oho ja hupsis, tulikin ostettua marraskuussa lankaa melkein yhtä paljon kuin koko vuonna aiemmin. Viime perjantaina sain sitten viimein neljä vyyhtiä Wollmeisea (600g), toivottavasti tulevat nopeasti hypisteltäväksi.

Vielä viikon verran lapastelen, sitten vaihdan sukkalinjalle. Ja kun joululahjaneulomiset on ohi, neulon parin kuukauden ajan vain minulle, minulle ja minulle.

7 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Kivoja lapasia, punaharmaita piti katsoa useamman kerran, niin ihanat värit:)

MevrouwWalvis kirjoitti...

Oot ollut ihan uskomattoman tuottelias, oikea lapastehdas!

Anonyymi kirjoitti...

No, kyllä on varsinainen loppukiri ollut ;D. Nappasin tumppuohjeen talteen, kiitos vinkistä, oon etsinytkin hyvää ja toimivaa ohjetta.

TiiQ kirjoitti...

Tuota Pirtin kehräämön karstalankaa pitääkin katsella jostain, todella kauniisti liukuvat värit ja jos huopuminenkin vetää vertoja Fritidsgarnille niin pakkohan sitä olisi saada...

Mukavanoloinen vuosisaldo sulla muodostumassa, kiitettävää varastonvajutusta. Pitäisiköhän itsekin ryhtyä pitämään ensi vuonna kirjaa grammoista...

Marjut kirjoitti...

Varsinainen laspaskuun lapastehdas:) Punaharmaat ovat tosi kauniit.

Helmis kirjoitti...

Tosi kauniita lapasia ja hurjan komea saldo koko lapaskuulta!
Mäkin kannatan Toven kokeilua, se on aivan ihanaa, jos tarvitsee / haluaa vähän ohuemmat huovutetut lapaset ja silti tosi lämpimät.

Anonyymi kirjoitti...

Minä täällä taas ;D. Tuota, ois kysymys: Sain Titityyn villisklubista Schoppel-Wollen Fingerwolle lankaa 50g=40m 2kpl, aloitin näitä tumppuja neulomaan toisinpäin eli kärjestä ranteeseen, koska lankamäärä on rajallinen. Nyt auttais kovasti jos sais vanuttamattoman tumpun n. mitan kärjestä-peukalon alkuun ts. (normaalisti neulottuna ranteesta-kärkeen) mitan peukalon jälkeen (=suoran osan pituus-kärkeen mitan)?