sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Jotain kaunista

Joskus malli ja lankavalinnat osuvat ihan kohdilleen eikä vain vähän sinne päin. Näin Spectran ohjeen Ravelryssa heinäkuussa ja se oli rakkautta heti ensi silmäyksellä. Varastossa oli huiviin sopivaa hitaasti väriä vaihtavaa Noron Silk Garden Sockia, missä on villaa, nailonia, silkkiä ja mohairia. Reunukseen halusin tummaa lankaa, Wollmeisessa oli sopivaa tumman sinistä twininä.

P1010022

Tässä lähikuvaa huivista, missä näkee tuon reunuksen semisolidin värin, mustanpuhuvaa sinistä. Kaareva muoto saadaan aikaan lyhennetyillä kerroksilla ja tämähän on intarsiaa, kun väri vaihtuu huivissa pystyyn neulomissuunnassa.

P1010019
Malli: Spectra
Puikot: 3,75mm
Langat: Noro Silk Garden Sock & Wollmeise Sockenwolle 80/20 twin, väri WD Admiral
Menekki: 214g

Ohjeessa oli 86 palasta värillisellä langalla, minulla lanka riitti 84 palaseen. Noroa meni suunnilleen 63 grammaa ja Wollmeisea meni lähes kokonainen vyyhti, muutama gramma jäi vyyhdistä yli eli tämäkin vyyhti oli enemmän kuin normi 150g. .

P1010018


Huivi oli hauskaa neulottavaa oheistoiminnoksi, mallin oppi saman tien eikä ohjetta tarvinnut vilkuilla. Minä neuloin tätä mökillä ja mökkimatkoilla autossa. Aikaa tähän meni yllättävän paljon, noin vartti per väripalanen eli melkein puolikas työviikko tämän tekemiseen meni. Mutta kyllä on kaunis. Tämä meni äidille syntymäpäivälahjaksi, toivottavasti pääsee aktiivikäyttöön.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Sitten KYJYilyyn

KesäYön Hullutuksen eli tuttavallisesti KYHin jälkeen tai oikeastaan jo sen aikana tuli toisenlainen neulontatempaus KesäYöstä JouluYöhän eli aatosta aattoon (KYJY). Tarkoituksena oli aloittaa 24 työtä juhannusaaton ja elokuun kymmenennen päivän välillä ja saada ne valmiiksi jouluun mennessä. Tämä on astetta totisempaa puuhaa kuin kyhäily, sääntöjä on enemmän töiden koolle ja raportoinnille kuin kyhäilyssä, missä jokainen saa soveltaa itse omia sääntöjään. Sen verran hullu olen, että lähdin mukaan. Lähdin mukaan, koska KYHin päivittäisissä aloituksissa vaan painettiin eteenpäin ilman, että olisi ehtinyt juuri mallitilkkuja neuloa tai muuten valmistella. Jäi ne isommat työt aloittamatta, ajattelin pistää ne alulle KYJY-tempauksessa.

Heinäkuun kyhäilin ja kyjyilin päällekkäin, mutta sain kuin sainkin kaikki tarvittavat aloitukset tehtyä. 49 aloitusta 71 päivän aikana alkoi jo tuntua työltä. Nyt tuntuu siltä, että olen saanut rauhan näiltä pitkäkestoisilta tempauksilta töiden määrään enkä enää osallistu. Sukkasatoonkaan en osallistunut tänä vuonna ja lapaskuunkin jätän väliin jos sellainen tänä vuonna järjestetään. Jatkossa aloitan töitä ihan vaan omaksi huvikseni ja silloin kun siltä tuntuu.

Nyt sitten Kyjy-töiden esittelyyn, aloitettujen töiden listani näyttää tältä:

1. Tiskirätit
2. Virtaus, pipo
3. Skelf, paita
4. February Lady Sweater
5. Different Lines, huivi
6. Raitalapaset
7. Featherwight cardigan
8. Squirrel mittens
9. Spectra, huivi
10. Virkatut patalaput
11. Laika, jakku
12. Sweet Honey Beret
13. Stripe Study Shawl
14. Westknits Mystery Shawl
15. Lapaset Smartista ja nypyllisestä sukkalangasta
16. Huovutetut siniset lapaset
17. Marywarmers, kämmekkäät
18. Huovutetut punaiset lapaset
19. Simple Skyp socks
20. High street -liivi
21. Huovutetut ruskeat lapaset
22. Alpakkahansikkaat
23. Kaura fingerless mitts
24. Huovutetut harmaanruskeat lapaset.

Tällä hetkellä valmiina on 8 työtä ja hyvin pitkällä 5 työtä eli melkein puolessa välissä mennään jo, aikaa on vielä kuitenkin yli kolme kuukautta.

Ensimmäisenä valmistui työ numero 5 eli toinen Different Lines -huivi.

P1010015
Malli: Different lines (Ravelry link)
Puikot: 4mm
Lanka: Wollmeise 100% Merino Superwash, värit WD Pinie ja Wasabi
Menekki: 201g

Minua niin nyppi tuo edellisessä postauksessa pieneksi jäänyt huivi, että päätin saman tien neuloa saman huivin riittävän isona versiona. Langaksi valikoitui Wollmeise, koska se nyt vaan on niin ihanaa huivilankaa ja siinä on niin ihania (lue vihreitä) värejä. Tästä huivista tulee kaikkea mukavaa mieleen, neuloin tätä heinäkuussa kun olin lomailemassa Kahelimatkoilla Helsingissä ja Tallinnassa. En ole virallisesti hullu, mutta kuulun Ravelryssa Kaheleihin, suomalaisten neulojien höpötysryhmään ja siellä organisoitiin kesällä Tallinnan matka. Matkalla tapasin taas paljon netistä tuttuja neulojia. Oli kivaa.

Matkalla käytiin tietysti Karnaluksissa,  kaikkien käsitöistä kiinnostuneiden Tallinnan pyhiinvaelluspaikassa. Vahinko, että ei ollut kamera mukana. Siellä oli tiiviisti korkeita hyllyjä ja mahdottomasti kaikenlaisia ompelutarvikkeita, lankoja, välineitä, sanat eivät riitä kuvaamaan. Ja myös kaupan lämpö pitäisi saada lehautettua mukaan. Nettikaupasta löytyy myös noita lankoja, mutta paikan päällä ne ovat edullisempia. Itse keskityin laatuun ja ostin 500g Rowanin Cashmere tweed -lankaa värissä sisal. Yhdessä kerässä on vain 25g lankaa, joten keriä kertyi 20.  Monet ostivat lankaa yksikkönä kilo.
P1010004

Lanka on todellista luksuslankaa, 90% kshmiria ja 10% silkkiä. Olen etsinyt tälle sopivaa ohjetta, mutta vielä ei ole löytynyt sitä täydellistä. Tekee jo mieli päästä neulomaan tätä ihanuutta.

Ostin vielä 3,75mm ruusupuupuikot ja ne olivat niin ihanat tuntumaltaan, että niitä ostan lisää jos jossain osun kohdalle. Kivoilla välineillä on mukavaa puuhastella. Nyt aamupalalle ja sitten naapurikaupunkiin jääkiekon merkeissä.

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Loput kyhäilyt

Olen aikaisemmissa postauksissa esitellyt Kesäyön hullutuksessa neulotut käsijutut, sukat ja hatut. Nyt esittelen loput kyhätyt, huivit ja sekalaiset jutut.

P1010027

Malli: Hitchhker (Ravelry link)
Puikot: 3,5mm
Lanka: Wollmeise 100% Merino Superwash, väri Iris Sibirica
Menekki: 153g

Ravelryn Wollmeise-höperöt -ryhmässä oli loppukeväästä ja alkukesästä Martina Behm -KAL. Martinalla on kivoja huiveja, niistä malliksi valikoitui Hitchhiker eli liftari. Erityisesti moniväriset Wollmeiset näyttää hyvältä tässä mallissa, minulla Iris Sibirica oli kaikkein värikkäin ja niin se lähti puikoille, väri ei sovi niille jotka haluavat sulautua taustaan. Tämä huivi oli siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla, osallistuin tällä Martina Behm -KALin lisäksi KYHiin.


P1010019

Malli: Alina (Ravelry link)
Puikot: 3,75mm
Lanka: Anny Blatt Fine Kid
Menekki: 89g

Tämäkin huivi oli kaksi kärpästä yhdellä iskulla, mutta vähän toisenlaisilla kriteereillä. Tähän huiviin sain käytettyä odottamaan ostamani ohjeen ja kahden kerän setin kokeiltavaksi ostettua lankaa. Mallissa on ohjeet tällaiseen matalan malliseen huiviin kuin minulla, vähän syvempään huiviin ja melkein kolmion muotoiseen huiviin. Voi taivas, että tuohon reunapitsin silmukoiden poimimiseen meni aikaa. Tulipahan tehtyä.


P1010023

Malli: Stripe Study Shawl (Ravelry link)
Puikot: 4,5mm
Lanka: Novitan Maya
Menekki: 212g

Maya on Novitan viime vuosituhannen lankoja, 70% alpakkaa ja 30% villaa. Minulla oli noita sinisiä kaksi kerää kumpaakin ja reilusti mustaa. Langat halusivat ihan selvästi huiviksi ja vielä löytyi täydellinen mallikin, Veera Välimäen Stripe Study Shawl. Epäsymmetrin muoto syntyy lyhennetyillä kerroksilla, kun huivi oli saatu alkuun, ei tarvinnut kuin osata laskea kahteenkymmeneen. Mainio TV-neule, simppeliä neulomista ilman ohjeiden lukemisen tarvetta. Tämän saa varmaan joku lahjaksi, itse en tunnetusti osaa oikein kantaa sinistä.


P1010023

Puikot: 5mm
Lanka: Vanhaa purkupellavaa
Menekki: 37g

Ei ehkä kovin kaunis, mutta niin kovin käytännöllinen. Nappaa keittiötason töhryt ja tahmat uskomattoman tehokkaasti, tällä käsittelyn jälkeen keittiön kivitason on uskomattoman silkinpehmeä.

P1010014

Malli: Different lines (Ravelry link)
Puikot: 4mm
Lanka: Pirkan kotityö ohut Pirkkalanka
Menekki: 93g

Sitten piti neuloa Veera Välimäen toinenkin lyhennetyillä kerroksilla neulottu huivi, ohjeen sai puoleen hintaan jos oli ostanut Stripe Study Shawlin ohjeen aikaisemmin. Pakkohan se oli ostaa, kun halvalla sai. Minulla oli kerittynä kaksi kerää ohutta Pirkkalankaa ja aloin neuloa huivia. Ajatuksena oli neuloa niin monta raitaa kuin langasta riittää, ei riittänyt kovin moneen raitaan. Kävi sellainen ajatusvirhe, että kuvittelin lankaa olevan 100g per kerä, mutta sitä olikin vain 50g per kerä. Tyhmä, tyhmä, tyhmä. Yhtään ei pienessä mielessä käynyt, että kerät ovat kovin pieniä satagrammaisiksi, en sitten edes käyttänyt keriä vaa'alla. Mutta minähän en pura. Neuloin sitten niin pitkälle kuin lankaa riitti ja pingotin huivin mahdollisimman suureksi. Ehkä tuo jollekin kelpaa.

P1010021
Koukku: 2mm
Lanka: Coats Säästökerä
Menekki: Yhteensä 98g neljään patalappuun

Sitten vähän virkkausta, neljä nopeaa patalappuprojektia. Tämä malli oli ollut pitkään toteutettavien listalla, en ollut saanut aikaiseksi aloitettua. Ensimmäinen kappale piti tehdä lukemalla ohjetta Harmaan Villasukan blogista. Seuraavat patalaput menivät katsomalla aloituksessa mallia valmiista patalapusta. Näitä tuli sitten vähän eri värisiä, vihreissä on samat värit mutta eri järjestyksessä.


P1010022


P1010019


P1010020

Ja vetäistäänpä tähän loppuun elokuun tilastot:


  • Töitä valmistui: 792 g
  • Lahjoitin lankaa: 360 g
  • Myin lankaa: 50 g
  • Ostin lankaa:  749 g
  • Lankavaraston muutos: - 453 g
Vuoden alusta:
  • Töitä valmistunut:  5765 g
  • Lankaa lahjoitettu: 2263 g
  • Lankaa myyty: 50 g
  • Lankaa ostettu: 9119 g
  • Lankaa saatu: 934 g
  • Lankavaraston muutos +1975 g
Seuraavaksi siirrytäänkin KYHistä KYJYyn.

lauantai 3. syyskuuta 2011

Pipojakin on tullut neulottua

KYH-projektina tuli neulottua myös pipoja, ne ovat nopeita neulottavia ja talvella niitä tarvitaan.
P1010037
Puikot: 5mm
Lanka: Rowan RYC Soft Tweed
Menekki: 47g

Tämän pipon neuloin kaveriksi samalla mallilla aiemmin neulomilleni lapasille. Pipo jää minulle puoleen väliin otsaa, vaikkei minulle tulekaan, saatan vielä purkaa ja neuloa syvemmäksi kun lankaakin vielä jäi vajaa kerä.


P1010023

Malli: Kaura hat (Ravlink)
Puikot: 3,75mm
Lanka: Wollmeise 100% merino superwash kaksinkertaisena, väri Möhrchen
Menekki: 113g

Tälle projektille annoin Ravelryssa nimeksi Porkkanapipa iloisen oranssin värin vuoksi. Tasan ei käy nallekarkit, edellinen pipo oli liian matala, tästä piposta tuli ehkä aavistuksen turhan syvä. Olin neulonut pipoa jonkun matkaa ja minusta näytti, että kolmella mallikerralla piposta tulisi kovin matala. Vertasin neuletiheyteen ja lisäsin neljännen mallikerran. Kolmella olisi tullut liian matala, mutta neljällä tuli vähän turhan syvä. Jälkiviisaana voi sanoa, että olisi pitänyt neuloa pitempi joustin ja tehdä kolme mallikertaa. Mutta ehkä seuraavalla kerralla jos vielä neulon tämän mallin uudelleen.


P1010014

Puikot: 5mm
Lanka: Colourmart 100% Extra Fine Merino 16/48NM DK Weight kaksinkertaisena, väri Jalapeno
Menekki: 82g

Tämä malli oli ollut Ravelryn jonossani ties kuinka pitkään ja Colourmartin pehmoinen villa suorastaan karjui haluavansa pipoksi. Tässä malli ja ohje kohtasivat, tuloksena hyvä peruspipo.


P1010008

Puikot: 5mm
Lanka: Colourmart 100% Extra Fine Merino 16/48NM DK Weight kaksinkertaisena, väri Jalapeno
Menekki: 77g

Colourmartin lanka oli yllättävän riittoisaa ja puntaroinnin jälkeen sitä oli jäljellä vielä suunnilleen saman verran kuin oli mennyt edelliseen pipoon. Uusi pipo siis ja Ravelry-jonoa lyhyemmäksi. Malli on saman suunnittelijan kuin edellinenkin, helppoa palmikkoa mukavasti ryhmiteltynä. Olin ohjeen kommenteista lukenut, että ohjeen mukaisella joustimella piposta tulee aika matala, neuloinkin reunan joustimen pidemmäksi ja yhden palmikonkierron enmmän pipon alaosaan. Aika sopiva tuli.

Tämä pipo jo vaihtoi omistajaa, esittelin siskolle valmiiden neuleiden varastoa ja täm oli mieluinen. Sain maksuksi rahaa uuden langan ostoon. Jos vaikka Noron Silk Garden Sockia Virkkukoukkusesta.

P1010002
Malli: Adalmiina
Puikot: 3.0mm ja 3.5mm
Lanka: Novita Luxus Cotton
Menekki: 79g

Ostin viime kesänä alennuksesta Novitan Luxus Cottonia sytomyssyjä varten, mutta sytomyssyinto sitten sammui. Nyt kyhäillessä pistin taas sytomyssyä tulemaan. Adalmiina oli kivan näköinen malli, mutta vaikutti speksien puoleen aika pieneltä Lisäsinkin mallikerran tai kaksi lisää ja tikuttelin menemään. Käytössä oleva yksi kerä ei sitten riittänytkään. Onneksi sain lisää lankaa Ravelryn kautta ja sain tämän neulotua valmiiksi eikä tarvinnut alkaa säätää koon ja eriväristen lankojen kanssa.

P1010014
Malli: Wurm (Ravlink)
Puikot: 2,75mm ja 3,25mm
Lanka: Noro Silk Garden Lite
Menekki: 96g

Wum on hauskan näköinen ja olen nähnyt mallista vain positiivisia kommentteja. Minäkin halusin neuloa sen. Noro ja Wurm ovat enemmän kuiin osiensa summa ja tässä tapauksessa hattuakin tuli paljon. Silk Garden Lite on jonkun verran ohuempaa lankaa kuin mallissa, ajattelin hatusta tulevan sopiva jos neulon sen suurimman koon mukaan. Joko tämä sopii jättiläisenn päähän tai sitten tykkään vaan, että pipo on tosi kireällä. No ehkä tähänkin vielä se sopiva pää löytyy. Tämmöinen olisi kyllä hauska, mutta pitää neuloa seuraava yksi tai jopa kaksi pykälää pienemmässä koossa, muuten samoilla spekseillä. Lisää samaa lankaakin löytyy toisen värisenä.

Ja vetäistäänpä tähän loppuun elokuun tilastot:


  • Töitä valmistui: 792 g
  • Lahjoitin lankaa: 360 g
  • Myin lankaa: 50 g
  • Ostin lankaa:  749 g
  • Lankavaraston muutos: - 453 g

Vuoden alusta:
  • Töitä valmistunut:  5765 g
  • Lankaa lahjoitettu: 2263 g
  • Lankaa myyty: 50 g
  • Lankaa ostettu: 9119 g
  • Lankaa saatu: 934 g
  • Lankavaraston muutos +1975 g