perjantai 27. maaliskuuta 2009

Lapasta pukkaa

Pitää nyt kirjoittaa, kun on mahdollisuus. Menen tänään sairaalaan tutkimuksiin, sen verran etukäteen jännittää että heräsin aamulla jo ennen kuutta. Nyt tässä on puolisen tuntia aikaa naputella ennen kuin pitää herättää Poika kouluun.

Nämä merirosvolapaset aloitin jo tammikuun puolella, mutta hamsterikuun alkaessa nämä jäivät lepäämään. Maaliskuun alkupuolella tein nämä valmiiksi.
Malli: Pirate Mittens
Puikot: 4,5mm bambusukkikset
Lanka: Ístex Létt-Lopi
Menekki: 84g

Tämä kuvio uppoaa kuin veitsi kuumaan voihin kohderyhmässään eli jääkiekkopoijat (n. 14v), poikien vanhemmat ja sukulaiset sekä muut jäähallille eksyvät. Nämä menivät siis Pojan joukkueen kotipelin arpajaisiin.

Ensimmäiset piraattilapaset neuloin reilusti pienemmillä puikoilla ja niistä tulikin lapselle sopivat. Näitä neuloessani kauhistelin, miten isot lapasista oikein tulee. Loppujen lopuksi nämä on minulle vähän reilut, isokätisemmälle naiselle nämä on just passelit ja myös tuollaiselle pituuskasvuaan käynnistävälle jääkiekkoilijalle.

Kasvamisesta minun on kerrottava sen verran, että minäkin olen vaarassa jäädä perheen lyhyimmäksi. Minusta Poika näytti joskus reilu kuukausi sitten siltä, että naama on kaventunut entisestään ja jalkojen pituus suhteessa vartaloon on kasvanut. Mies mittasi Pojan tarkasti. Viime viikolla Poika valitteli selän nikamien pauketta ja rutinaa. Mies komensi Pojan mittaukseen ja reilussa kuukaudessa pituutta oli tullut lisää melkein kaksi senttiä.

Kämmenpuolella värisävy vaihtelee sen mukaan onko lanka sattunut olemaan sormella ylä- tai alapuolella. Pitäisi varmaan kehittää joku systeemi, miten muistaisi pitää koko ajan kuvio- ja pohjavärin lankoja samassa järjestyksessä. Vaikka ei tämä kyllä taida näiden lapasten potentiaalista saajakuntaa kauheasti haitata.

Pyöräytin lapaset hienopesuaineen kanssa pesukoneessa villan käsinpesuohjelmalla. Lanka pehmeni mukavasti, mutta pinnasta tuli myös jonkin verran karvaisempi.

Muutama viikko sitten minulle tuli taas kova hinku virkata, kaivoin esille värikkäät puuvillalankani ja Melody Griffithsin virkkauskirjan.


Malli: Aurinkoa ja varjoa; Melody Griffiths: 201 ideaa pieniin ja suuriin virkkaustöihin
Koukku: 4,25mm
Lanka: Säästökerä
Menekki: 70g kahteen patalappuun


Virkkasin langan kaksinkertaisena. Toisessa patalapussa kävi sellainen vahinko, että keskusneliön jälkeen käänsin työn vahingossa väärin päin. Mutta eipä tuotakaan taida huomata muut kuin puoliammattilaiset. Nämä oli mukavat virkattavat ja lopputulos oli nätti. Taidanpa jatkossakin virkata näitä arpajaisiin ja pikkulahjoiksi. Ainakin niin kauan kuin tuota lankaa riittää.

Malli: Chevalier
Puikot: 3,75mm
Lanka: SandnesGarn Lanett
Menekki: 90g



Ja hamsterikuukauden aikana aloittamani lapaset. Neuloin nämä ohjeen mukaisella puikkokoolla ja langalla eli Lanettilla kaksinkertaisena. Neuloin ohjeen kaikki kerrokset. Nämäkin on sellaiset minun käteeni sopivat, lahjalapasia varten kannattaa neuloa Lanetista 4mm puikoilla ja jättää pois ne kerrokset, millä mallia voi lyhentää.

Paitsi tuo palmikko-osasto, minusta näissä on huippua tuo lapasen kärjen muoto. Ihanan pyöreä.

Valmiina on nyt myös yksi pingottamista kaipaava pitkulainen huivi, ja sukkia on tulollaan. Mutta nyt lasta kouluun laittamaan ja sitten valmistautumaan sairaalakäyntiin.

torstai 26. maaliskuuta 2009

Paluuta neulontaan

Niska/hartiaosasto kestää kunnossa kun muistaa ja ehtii pysyä liikkeessä. Vähitellen olen taas jo neulonutkin ja jotain hankintojakin on tullut tehtyä.

Talven lomamatkalla neuloin Pomatomus-sukkia 2,5mm KnitPicks-sukkapuikoilla ja huolettoman ohjeen luvun seurauksena sain aikaiseksi parin erikokoisia sukkia. Tilanteen korjaamiseksi tarvitsin tietysti noita samoja puikkoja, harrastin laajamittaista etsintää. Kävin läpi lentokoneessa mukana olleet kirjat, kassin, normaalit puikkojen säilytyspaikat, kaikki kodinhoitohuoneen pussit, korit, laatikot ja nyssäkät.

Luovutin muutaman viikon etsimisen jälkeen ja tilasin Tinttamarellista saman tien koko puikkosetin, Ullan jäsenenä sain alennusta ja Tinttamarellissa sattui olemaan synttäriarvontaa.

Kyllä ne on söpöjä puikkoja. Pidin tuossa kiinni pakkauksesta, muovi heijasti niin paljon etten ollut saada kunnon kuvaa aarteesta. Huom, 2,5mm puikot on jo otettu käyttöön. Muutaman viikon kuluttua uusien puikkojen saapumisesta entisetkin puikot sitten löytyivät, ne olivat Harry Potter y el cáliz e fuego -kirjan välissä, mikä oli matkannut Karibialta kotiin matkalaukussa ja tyrkätty nopeasti keittiön hyllyyn matkalaukkua purettaessa.

Pääsi ne alkuperäisetkin puikot jo käyttöön, tuli tilaustyö mikä pitää saada valmiiksi kahdessa viikossa ja siten hypähti ensi tilassa neulottavaksi. Ei tarvinnut siirtää puikkoja työstä toiseen.



Helmikuussa käytiin miehen kanssa kalustetalkoiden jälkeen Lappeenranna Sumassa, mikä on aivan ihana divari. Sieltä löysin "Venla, kodin suuri käsityökirjasto" -kirjasarjan. Hintaa sarjalle tuli kokonaiset 15 egee. Ei paljon enää kannata narista Novitan ohjeiden epämääräisyydestä, nämä ohjeet ovat enemmän sellaisia suuntaa antavia. Langoistakaan ei kerrota mitään muuta kuin nimi.

Olen jo kovasti selannut kirjoja ja yllättäen tuolla on aika paljon toteutuskelpoisia. Joskus kun on aikaa, taidan esitellä kirjoja tarkemminkin.

Olen neulonut enimmäkseen pieniä keskeneräisiä töitä loppuun. Nämä pöllöt oli melkein pakko, on ne niin hellyttävät.


Malli: Give a Hoot
Puikot: bambusukkikset 4mm ja 5mm
Lanka: SandnesGarn Alfa
Menekki: 86 g


Tuttuun tapaan neuloin taas suunnattoman kireästi. Katsoin langan aika paksuksi ja silmukoiden määrän sen verran suureksi, että tuumasin kireällä käsialalla syntyvän sopivat lapaset. Lankaakin tuntui olevan aika niukasti.

Tuloksena oli minulle just sopivat lapaset, mutta kun neulon seuraavia, saavat ne olla vähän löysemmin rantein neulottuja.

Tässä vielä peukalokiilat , jotenkin en näistä ensin edes hahmottanut mihin kohtaan tuo peukaloksi kutsuttu uloke on tarkoitettu. Mutta selvisihän se työn edetessä.

Ohje oli tarkka ja lapaset on helpot ja nopeat tehdä, suosittelen. Näitä neulon lahjalaatikkoon Alfasta ja muitakin paksumpia lankoja pitänee kokeilla.

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Helmikuu tuli ja meni

Pöh. Tämä on ainoa tapa kuvata mennyttä helmikuuta käsitöiden kannalta. Muu elämä tuppasi haittaamaan helmikuun käsitöitä ihan liikaa.

Helmikuu oli hamsterikuukausi ja kuukausi alkoi hyvin. Neuloin Noro-jakkua ja kuun puolessa välissä olin neulonut jakun etu- ja takakappaleet ja olin hyvässä vauhdissa menossa hihoissa. Pääsin suunnilleen tuohon kohtaan mikä näkyy alla olevassa kuvassa.




Noro-jakun lankana on Silk Garden Lite ja kun ison pinnan neulominen pienillä puikoilla kyllästytti välillä, neuloin paksuilla puikoilla jotain pientä ja nopeaa.

Ensimmäinen tukineulonta-projektini oli huovutetut lapaset minulle itselleni, kaikilla muilla perheessä ja aika monella muullakin tällaiset jo olikin.

Malli: Tellun blogin vanutetut lapaset
Puikot: bambusukkikset 6mm
Lanka: Elle Merino Brights
Menekki: 94g

Toistan itseäni, nämä oli samalla mallilla jo seitsemännet lapaset, mutta lankaa sentään olen vaihtanut välillä. Tällä kertaa pesin lapaset 30 asteessa ja mukana koneessa oli muutamia paitoja. Nämä on ihanan lämpimät toisten lapasten kanssa, sormet kestivät ihanan lämpiminä parin tunnin katsomosession meidän jääkylmässä jäähallissamme. Eipäs sitten puhutakaan varpaista.

Tarvitsin lisää tukineulontaa ja aloitin myös Chevalierit, ohjeen mukaisesti neulon näitä SandnesGarnin Lanett -langasta. Näistäkin on toinen lapanen menossa.



Omat huovutetut lapaset jäikin sitten ensimmäiseksi ja ainoaksi valmiiksi työksi helmikuun aikana. Hamsterikuukauden saldoni oli lähinnä säälittävä. Toivottavasti pystyn tahtia parantamaan.

Helmikuun puolessa välissä heräsin sunnuntaiaamuna enkä päässyt itse pois sängystä. Maanantaina kävin lekurissa ja diagnoosi oli yläselässä nikamien väliin puristuksiin jäänyt hermo. Sain relaksanttipiikin kannikkaan, kipulääkereseptin, lääkäri määräsi minulle etenkin hartioihin ja yläselkään vaikuttavaa liikuntaa. Sairaslomaa tuli kolme päivää.

Ensimmäisen päivän nukuin, illalla haudoin kipeää kohtaa kylmällä. Keppijumppasin, venyttelin, nostelin keveitä painoja, rullasin pullon ja pallon päällä. Niskani eivät olleet mitenkään kireät ennen tuota kipua, mutta jotenkin tuo selän hermopuristus veti niskan ja hartiat niin kireäksi ettei mikään tuntunut auttavan.

Kävin ostamassa lumikengätkin lääkärin suosituksesta ja kävin kenkäilemässä sauvojen kanssa. Hiihdin, venyttelin, sauvakävelin, nostin keveitä painoja ja reilun viikon kuluttua olo alkoi olla normaali. Jess.

Mutta sitten vetäisin lahjakkaasti lipat työmaan pihalla, ja löin pään maahan kovan kumauksen saattelemana. Onneksi oli pipo päässä iskua pehmentämässä. Vähän aikaa makasin pitkälläni ja työkaverit kyselivät mitä tehdään, vähitellen nousin ylös ja olo ei tuntunut mitenkään kummalta. Seuraavana päivänä sitten kaulan etupuolen lihakset ja hartialihakset vasemmalta puolelta olivat erittäin kipeät kuin myös alaselkä oikealta puolelta.

Tässä on taas viikon verran keppijumpattu, sauvakävelty, hiihdetty, nostettu keveitä painoja ja venytelty. Nyt alkaa taas tuntua ihan kohtuulliselta. Toivottavasti se kolmas loukkaantuminen jää tulematta. Jospa kolmanneksi harmiksi voisi laskea viikonloppuna minulla olleen lievän kuumeen, en voinut harrastaa kuin kevyttä liikuntaa, hiihto ja lumikenkäily piti jättää.

Pitää aloittaa varovasti tämä paluu käsitöiden ääreen, eilen päättelin kymmenenen langanpäätä lapasista, tänään jos ompelisin napit.

Minulla olisi myös odottamassa tällainen projekti: Virkata huitaisin palat yhteen Babette-peittoon tammikuun lopulla reilussa viikossa. Nyt pitäisi päätellä langanpäät ja yhdistellä peitto.

Tähän sai mukavasti uppomaan vanhoja langanloppuja.

Helmikuun alkupuolella sain myös TiiQ:n Ajatuksia ja tekoja arjessa -blogin arvonnassa voittamani palkinnon, iloisen vihreän virkatun kesäkassin. Kassi on juuri sopivan kokoinen meikäläisen kännykälle, silmälasikotelolle, rahapussille ja avaimille. Paljon muuta ei kesällä tarvitsekaan mukana kannella.

Kuvausalustana on projekti "Ensimmäinen odotus". Neuloin odotusaikana miehelleni kolmosen puikoilla tuollaisen kirjoneulepaidan. Miehen työpaikalla ne ei meinanneet uskoa, että joku on tuollaisen käsin neulonut.

Ostoksillakin on käyty, vaikkei lankaa olekaan ostettu. Lappeenrannassa on ihana Antikvariaatti Suma, kävimme siellä yhtenä lauantaina miehen kanssa ostoksilla. Minä ostin itselleni kaksi kirjaa; Helpot myssyt ja pipot sekä Kauneimmat käsityöt 1.



Myssykirjassa on monia mukavia ohjeita, tästäkin pitää jotain päästä neulomaan. Kirjan kuvaustaustana on viime kesänä virkkaamani Babette-peitto.

Kauneimmat käsityöt 1 -kirja pitää enimmäkseen sisällään neulonnan ja virkkauksen tekniikkaa, mutta on kirjassa monia neuleohjeitakin. Tämä neuletakki kolahti minuun kaikkein eniten. Kyllä parhaat mallit on ajattomia, malli on minusta yksinkertaisen kaunis vaikka mallin meikeistä ja kampauksesta näkeekin kirjan olevan jo aika iäkäs.

Tempaistaan tähän loppuun vielä helmikuun tilannekatsaus.

  • Ostin lankaa: 0 g
  • Töitä valmistunut: 94 g
  • Lankavaraston muutos: -94 g
Vuoden alusta:

  • Lankaa ostettu: 0 g
  • Töitä valmistunut: 1238 g
  • Lankavaraston muutos: -1238 g

Katsotaanpa kuinka pitkälle vuotta eteenpäin pääsen ostamatta lankaa.