keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Hemlock ring -peitto ja linnunsilmälapaset

Pahoittelut lukijoille jo etukäteen huonoista kuvista. Kuvien heikko laatu ei ole pelkästään kameran syytä, laatua heikentävät ansiokkaasti myös päivänvalon puuttuminen, yhteistyöhaluton malli ja nopea kuvien räiskintä.

Olen muutaman kerran sanonyt miehelle tarvitsevani oikean kameran, kuvaan otokseni nyt videokameralla. Tytöllä on järkkäri, mutta siihen eivät muut koske. Ja sitten onkin vain Tytön pikkupokkari eikä taloudessa ole tällä hetkellä muita digikameroita. Taidanpa ostaa itselleni kunnon kameran jos ei ala nämä kuvaongelmat muutenkin helpottaa. Uusi kuviensiirto-ohjelma on edelleen hankala ja videokameran levyä pitää vuoron perään formatoida tai päättää. Kuvaamatta on edelleen monta valmistunutta juttua.

Tämän avautumisen jälkeen asiaan eli käsitöihin.

Neuloin ennen joulua kiihkeästi tätä alla näkyvää epämääräistä kasaa, mistä piti tuleman torkkupeitto joululahjaksi siskon tytölleni. Neuloessa sattui sitten puikkokatastrofi, minkä seurauksena käyttöön otettiin 2-komponenttiliima ja puikot joutuivat reilun vuorokauden mittaiselle pakkolomalle. Lisäksi sairastuin ja olin kuumeessa pari päivää, ei jaksanut neuloa.

Tämä ei siis valmistunut jouluksi ja työ lepäsi myös lomamatkamme ajan. Tammikuun puolen välin paikkeilla sitten neuloin tämän loppuun ja päättelin langat. Minua rasitti peiton kurttuisuus ja ajattelin, ettei peitosta tule käyttökelpoista vaikka kuinka pingottaisin. Mietin jo vaihtoehtoa B eli peiton purkamista.


Tässä kuvaa vähän lähempää, tästä saa jotain käsitystä noista kurtuista. Vihdoin viimein sitten pingotin työn tammikuun lopulla, että sain tämän valmiiksi tammikuun puolella. Ihan kohtuullinen tästä tuli.

Jos joku toinen kireän pinnan neuloja tekee tätä peittoa, varoitan noista kavennuksista. Ne kannattaa neuloa mahdollisimman löysällä käsialalla, siten ne pingottumaan kauniisti. Alla peitto on vielä pinteessä. Kuvasta ei oikein saa selvää, mutta nuo kavennukset kirraavat jonkun verran eikä peitosta tullut ihan sileää. Mutta kelpaa varmaankin saajalleen, tytölle 6v.

Puikot: 4,5mm KnitPicks
Lanka: Musta keskusta Novita 7v, muuten Gjestal Janne
Menekki: 484 g

Malli oli hauska ja tämä oli mukavaa neulottavaa. Kunhan joskus Jannea on jossain tarjouksessa (Lankahamsterien jälkeen), ostan sitä paksumpia sukkia varten ja myös pipoihin tai lapasiin. Oli mukavaa neulottavaa ja värivalikoima on huomattavasti laajempi kuin 7v:ssa.

Yritän saada tuon peiton kuvattua vielä vähän kauniimmin esiteltynä kuin tuossa kodinhoitohuoneen lattialla pingotuksessa kahden patjan ja kahden erivärisen pyyhkeen päällä.

Alla kuvausmallina taas poika, kesken pelin epäreilu äiskä komensi lapaset käteen ja kuvat napsittiin liikoja nopeasti sekä kuvaajan että kuvattavan kärsimysten lyhentämiseksi minimiin. Ja nyt sitten kärsivät lukijat. Kuvat on siis meidän makkarin tietsikkapöydän ääressä kuvattu. Kuvista näkyy, että meillä on makkarissa korkkilattia ja tietsikkapöytänä jossain vaiheessa miehen entiseltä työpaikalta poistettu pöytä, mikä on käsitelty jollain lakalla tummahkoksi.

Ja tapetit on havunvihreät. Kun rakensimme talomme viime vuosikymmenellä, minä valitsin lähes kaikki kotimme pinnat. Nämä tapetit oli ainoat, mistä mies kysyi oliko nämä väärät vai tuleeko meille ihan oikeasti tuon väriset tapetit. Ja tuollaiset vihreät minä ihan oikeasti halusin. Kesällä kävimme rautakaupassa ostamassa laattoja etuterassille, myyjä muisti vieläkin nuo vihreät tapetit.

Ja sitten näihin lapasiin.
Malli: Sheltie from Knitting New Mittens and GLoves by Robin Melanson
Puikot: 6mm
Lanka: Aluslapanen, Novita Brush; päällinen Viking
Menekki: 98g

Nämä lapaset on neulottu siskon lahjoittamista vuosikertalangoista. Novitan Brush on aika pörröistä, 80% villaa ja 20% polyakryylia. Vikingissa ei ole vyötteessä mitään muuta nimeä kuin tuo Viking, mutta katselin langan speksejä ja ne on ihan samat kuin Sandnes Fritidsgarnissa.


Ohjeessa oli käytetty aluslapasen neulonnassa mohairlankaa. Minullakin on joitain mohaireja tuolla marinoitumassa, pitääkin kokeilla tätä samaa lapasta mohairlangalla ja yleensäkin erilaisilla lanka- ja värikombinaatioilla. Lapaset on uskomattoman lämpimät, tuulisella ilmalla voi olla aika hatarat. Aluslapasen varsi tuntui neulottaessa todella pitkältä, mutta jotenkin se pituus hävisi kun tuo päällinen oli ommeltu kiinni. Seuraavissa versioissa pitää muistaa neuloa tuo aluslapanen joitain senttejä pitempänä versiona.

Ja on täällä tapahtunut paljon muutakin käsityörintamalla. Jotain on ostettu, ei tosin lankaa. Jotain on saatu ja jotain isoa on tekeillä, mutta lepää nyt Lankahamstereiden ajan. Yritän saada noita kuvia aikaseksi, niin pääsen kertomaan tarkemmin.

tiistai 3. helmikuuta 2009

Arpajaisiin tehtailtua

Pojan jääkiekkojoukkueen sarjan kotipeleissä on aina arpajaiset. Kioskivuorossa olevat kaksi pelaajaa (lue pelaajan äitiä) sekä yksi muu pelaaja tuovat arpajaisiin 4-5 palkintoa. Meillä oli kioskivuoro ja arpajaispalkintojen tuontivuoro 17.1. Kotiuduimme lomalta 7. päivä eli minulla oli ruhtinaalliset kymmenen päivää aikaa kehittää arpajaispalkinnot. Ja tietenkin neuloin ja virkkasin, helppoa ja nopeaa.



Puikot: 5,5mm
Lanka: Marks och Kattens Eco Ull
Menekki: 90g

Siis onko tällä ohjeella neulottu täällä lapasia aikaisemminkin? Hyvä ohje, kannattaa käyttää. Pienensin puikkoja edellisistä huovutetuista lapasista ja näistä tulikin aika kivat. Lanka oli mukavaa neulottavaa ja käyttäytyi kauniisti huovutettaessa. Tein pesun 30 asteessa, normaali pesuaine ja mukana pesussa yksi kylpypyyhe. Näistä tuli miesten koko S/M, minulle nämä olivat vähän reilut.



Malli: Tellun blogin vanutetut lapaset
Puikot: 5 mm
Lanka: Marks och Kattens Eco Ull
Menekki: 90g


Näihin pienensin puikkojen kokoa vielä yhden pykälän. Näistä tulikin sitten niin sopivan kokoiset ja muutenkin ihanan tuntuiset, että pyörittelin näitä pitkän aikaa käsissäni miettiessäni pidänkö itse vai laitanko arpajaispalkinnoksi. Laitoin sitten palkinnoksi, minullahan on vielä sitä ihanaa Amerikasta tilattua herkkua, Elle Merino Brights -lankaa, mistä aion neuloa itselleni huovutetut lapaset.

Jos tarkkaan katsoo, huomaa etteivät Eco Ull - lapaset #1 ja #2 ole ihan samanlaiset. Ensimmäisen parin raidoituksen aloitin vaalealla ja toisen parin raidoituksen tummalla langalla, peukalot ovat molemmissa pareissa tummat.

Ja sitten jotain ihan muuta. Uudessa Novita-lehdessä oli huovutettujen patalappujen ohje, nämä olivat minusta hauskat. Ja oli muuten nämäkin tosi nopeat hujauttaa.



Malli: Novita kevät 2009, malli 8
Koukku: 8mm
Lanka: Sandnes Fritidsgarn
Menekki: 180 g neljään patalappuun

Virkkasin kaksi paria patalappuja niin, että toisen kukan keskusta oli ensimmäisen kukan terälehtien värinen ja päin vastoin.

Ohje oli Novitan Huopaselle, joten tuo koko ei ehkä nyt ollut ihan ohjeen mukainen. Ensimmäisen parin huovutin koneessa kahteen kertaan, että sain patalapuista vähän pienemmät. Tein ensimmäisen parin muutenkin ihan ohjeen mukaan, huovutuksen jälkeen nuo kukkien terälehdet vähän kirrasi, mutta rajumman puoleisella venyttelyllä ne sai perfektionistiakin miellyttävään kuntoon.


Toisen parin teinkin sitten jo rennommin ja lisäsin ohjetta enemmän silmukoita terälehtien uloimpiin reunoihin reunakerroksia virkatessa ja vastaavasti vähensin silmukoita reilusti terälehtien välissä.


Toisesta parista on tällaiset erikseen kuvat, kun vielä "paketoinnin" jälkeen muistin kuvaamisen enkä enää viitsinyt ottaa pois yhdistäviä lankoja ja tuoteselostetta.

Malli: Moda 5/2004, malli 44
Koko: Mies
Puikot: 3,5mm
Lanka: Sandnes Smart
Menekki: 72g

Viimeiseksi neuloin sitten ihan tällaisen perusmyssyn. Malliksi joutui taas puolustuskyvytön jääkiekkopelin pelaaja. Pipo päähän ja kuva kameraan. Pojalla on pieni ja siro pää ja myssy on miesten kokoa, joten tuota päälakea on Pojalle vähän turhan paljon.

Minua nauratti, kun mies asiantuntevasti selitti toiset huovutetut lapaset voittaneelle naiselle lapasten olevan huovutetut. Naisella oli naama kysymysmerkkinä ja mies selitti, että ne on huovutettu tiiviiksi niin ovat erityisen lämpimät ja pitävät tuulta. Törmäsin sittemmin tähän Naimisissa käsitöihin -blogiin, missä mies kertoo Vaimon käsityöharrastuksesta omasta näkökulmastaan. Tää on hauska. Meiltäkin taitaisi näkemystä näihin meikäläisen tekeleisiin löytyä jos kysyttäisiin ja jonkinlaista asiantuntemustakin on kertynyt neljännesvuosisadan kestäneestä käsitöiden tekeytymisen seuraamisesta.

Ja sitten lähetyksen asiaosuus, katsaus tammikuun tapahtumiin:

  • Ostin lankaa: 0 g
  • Töitä valmistunut: 1144 g
  • Lankavaraston muutos: -1144 g

Lankavaraston pienenemisen kannalta vuosi on alkanut lupaavasti, sama meno jatkuu ainakin helmikuussa Lankahamstereiden kanssa. Ja nyt taas yläkertaan ja neulomaan...

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Kuvia tarjolla

Viime vuoden lopulla meillä oli onnellinen perhetapahtuma, uusi tietsikka ja uuteen koneeseen tuli tietysti kaikista mahdollisist ohjelmista uudet versiot. Tämän sivuoireena vanha kuvien siirto-ohjelma vaihdettiin ja alkuhankaluuksien aikana jossain vaiheessa en saanut ottaa kuvia ja nyt kuvien siirto onnistuu, mutta on aika hankalaa. Mutta ehkä tämä tästä vähitellen...

Nyt on kuvia, mutta ihan kaikkea en kerralla tänne rysäytä, vaan säännöstelen ja päivitän muutamia kuvia kerrallaan.



Malli: Hot Head, Sticth'n Bitch -kirjasta
Koko: M
Puikot: 7mm
Lanka: Online Linie 231 Filz-Wolle
Menekki: 72 g

Pojalle neuloin itsenäisyyspäivän aikoihin pipon siskon pipon mallin mukaan, värit ovat vastakkaiset. Meni aikaa, ennen kuin sain kuvattua pipon omistajansa päässä. Kuvaaminen onnistui vain siksi, että pelit oli tietsikalla kesken eli keskeyttää ei voinut ellei halunnut myös pelin menevän pieleen.

Viime vuoden puolella valmistuneista on kuvaamatta vielä äidilleni joululahjaksi tekemäni huovutettu kassi, pitää muistaa ottaa kamera mukaan seuraavan kerran äitin luona käydessä. Kuvaamatta on myös vihdoin viimein viimeistelty bambu-langasta neulottu bolero.

Joulun alla lähdimme lomalle kahdeksi viikoksi Karibialle. Yläpuolen kuvassa olen minä aaltojen riepoteltavana. Matkallakin oli puikot, langat ja ohjeet mukana. Neuloin aiemmin sukat siskontytölle ja matkalla neuloin sukat siskonpojalle.

Malli: Mock Wave Cable Socks, Favorite Socks -kirjasta
Puikot: 2,25 mm
Lanka: Austermann Step
Menekki: 50g

Langan olin voittanut Pirjo-Riitan blogiarvonnasta. Kyselin kerran Antilta, mikä on suosikkiväri ja vihreähän se oli. Oikein muuta pojalle sopivaa vihreää lankaa ei ollut, joten tästä sitten tuli Antille sukat.

En mitenkään satuttanut raitoja kohdalleen, aika mukavasti parilliset näistä tuli kuitenkin.


Neuloin matkalla myös Pomatomus-sukat. Oikeastaan neuloin kaksi yksittäistä sukkaa, koska toista sukkaa neuloessa olin taas huolimaton enkä lukenut pohjan kavennuksia oikein. Toisessa sukassa on pohjassa neljä silmukkaa enemmän kuin ensimmäisessä, joten päätin neuloa näihin molempiin yksittäisiin vielä toiset samanlaiset. Lanka on Lidlistä ostettua sukkalankaa, missä on myös puuvillaa. Näistä tulee mukavia kesäsukkia.

Osallistun nyt lankahamstereihin, olen mukana tuplahamstereissa. Viime vuonna lankaa tuli taloon vähän enemmän kuin oli suotavaa, yritetään tänä vuonna saada varastoa vähän pienemmäksi. Tammikuu menikin jo mukavasti lankaa ostamatta, katsotaan kuinka pitkälle tätä vuotta pääsen ennen kuin lankaa ostan. Lankahamsterikuukauden aikana aion neuloa itselleni, yleensä kun neulon enimmäkseen muille. Pitääkin lähteä aloittelemaan eikä käyttää hyvää neulomisaikaa täällä koneella .