torstai 30. lokakuuta 2008

Uusia kirjoja

Tyttö on lähdössä tänään muiden IB-lukiolaisten kanssa Helsingin retkelle. Mies hoitaa herättämisen ja viemisen niin, että ovat koululla vähän kuuden jälkeen. Mies on kuin norsu, kolisteli ja rymisi keittiössä meidän makkarin yläpuolella herättäen minutkin. Käytänpä tämän aamuhetken hyödykseni ja polkkaan taas näitä blogihiljaisuuden aikaisia käsityöjuttuja.

Edelleen kuulun Juju-kerhoon ja kun uusin kerholehti tuli, oli siinä mainos Suomalaisia sukkia -kirjasta. Kirja oli ihan pakko saada ja niinpä käväisin tilaamassa sen netissä.

Kirja on näköispainos Haaviston Kuviokudinmallikirjan tapaan. Olen kirjaa vähän selaillut ja lueskellut, kieli on hauskan vanhahtavaa. Kunhan neulonnan joulusesonki on ohi, paneudun kirjaan ja sen ohjeisiin tarkemmin ja varmasti neulonkin noita malleja.


Samalla kun tilasin sukkakirjan, piti tietysti katsoa olisiko muita uusia neulekirjoja tarjolla. Son of Stitch'n Bitch oli ja sen tilasin. Nopealla vilkaisulla tämäkin vaikutti mukavalta kirjalta. Tästä menee toteutukseen jossain vaiheessa ainakin noita asusteita ja kunhan Poika vähän kasvaa, on tässä kivoja paitoja ja huppareita.

Nyt alkoi jo taas väsyttää, taidanpa mennä vielä vähäksi aikaa sänkyyn pötköttämään.

lauantai 25. lokakuuta 2008

On kiirettä pidellyt

Viimeisen postauksen jälkeen minulla on ollut lukion ekaluokkalaisen vanhempainilta, perjantain ja lauantain kestävä ohjaajakoulutus, seuratoimintaan kuuluva yhden illan koulutustilaisuus, uimaseuran johtokunnan kokous, uimaseuran ohjaajien palaveri työmaan haravointitalkoot ja ... olikohan vielä jotain. Ai niin, sairastin myös flunssan tässä välissä.

Junioriosasto on myös tehnyt paljon koulutehtäviä netissä, molemmat koneet ovat olleet aika paljon varattuna eikä minulle ole riittänyt koneaikaa. Sitten olisi ollut koneaikaa, mutta valokuvien siirto tietsikalle ei onnistunut. Tarvittiin Mies korjaamaan asia. No nyt on kaikki kohdallaan polkkaamista varten.

Ensimmäisenä esittelen lokakuun SNY-paketin. Pakettilappu tuli viime perjantaina, paketin olisi saanut suoraan kotiin jos joku olisi ollut vastaanottamassa sitä. Mutta päivät meillä ollaan töissä ja koulussa, joten käväisin hakemassa paketin lähi-Siwasta, missä meidän paikallinen postimme on.

Paketti sopivana päivänä, flunssani oli edennyt todella kurjaan oloon ja lähdin perjantaina sairastamaan puolilta päivin. Ääntä ei tullut, raakuin kuin varis ja nenä vuoron perään vuoti ja oli tukossa. Lauantaina vietin perinteisen kalsaripäivän ja enimmäkseen vain makasin sohvalla. Mutta mennäänpä asiaan!


Tavarat olivat kauniissa Unikko-kuoressa, sisällä oli Ístex Lett-Lopi -lankaa, mitä olen jo aiemmin ostanut. Värit oli minulle rakkaat vihreä ja ruskehtava punainen. Kunhan saan neulottua vielä muutamat tilaussukat, käyn näiden lankojen kimppuun. Ensimmäisenä langasta muotoutuvat lapaset, sen jälkeen varmasti toisetkin ja ehkä vieläkin useammat. Hurjasti olen kehuja nähnyt netissä ja lankakauppiaanikin kehui lankaa vuolaasti.

Mukana oli lakritsaa, kuvaamisen jälkeen ne hävisivät minun kitaani melkoisen vauhdikkaasti. En ollutkaan aikaisemmin maistanut turkinpippurilakritsaa, oli ihan älyttömän hyvää. Sitä pitää ostaa joskus itsekin. Mukana oli myös pirteä mansikkakortti. Kiitokset Salaiselle Neuleystävälleni!

maanantai 13. lokakuuta 2008

Byrokratian hampaissa

Viime viikko olikin taas aika kiireinen, enkä ehtinyt postailla. Tai sitten kun olisin ehtinyt, en saanut koneaikaa. Tässä tuleekin nyt sitten vähän pitempi tarina.

Olen minä viimeisen viikon aikanakin saanut jotain pientä valmiiksikin. Ensimmäinen valmistunut juttu on salaista, esittelen joskus myöhemmin. Tytölle neuloin pitkät, mustat Evangeline-rannekkeet. Luovutin rannekkeet sillä ehdolla, että ne kuvataan sitten Tytön käsissä. Ei ole vielä kuvattu. Pitää mennä kiusaamaan, kunhan se nyt kotiutuu uintiharjoituksista.

Perjantaina aloitin Hämispeiton ja teinkin sitä viikonloppuna aika ahkerasti. Kyllä on kiva pitkästä aikaa taas neuloa jotain, mikä etenee vauhdilla. Laskeskelin, että peiton pinta-alasta on nyt neulottu noin 40 prosenttia ja sainkin peiton eilen salaiselta neuleystävältäni saamilleni KnitPicksin 150cm kaapelille ja irtopäille. KnitPicksin puupuikoissa yhdistyy mukavasti puun keveys ja metallin luisto.


Tämä kuva on otettu eilen aamupäivällä, nyt ollaan taas jo menossa sinisellä alueella.

Tilasin puolitoista viikkoa sitten liukuvärjättyjä merinolankoja LittleKnits-kaupasta. Norojen tilauksen kohdalla langat olivat postissa viikon kuluttua tilausvahvistuksesta, tällä kertaa postista ei samassa ajassa vielä tullut saapumisilmoitusta. Aavistelin, että nyt langat olivat jääneet tulliin. Niinhän siinä sitten kävi. Perjantaina en enää ehtinyt tulliin virka-aikana, joten tänä aamuna lähdin ottamaan kontaktia tulliin.

Meidän tulli on raja-asemalla ja kun pääsin ihan rajalle, ei parkkeerasin auton sitten raja-aseman viereen. Missään ei näkynyt tullin opastetta. Aikani päätänä pyöriteltyäni huomasin Venäjältä päin tulevan tien toisella puolella rakennuksen, missä näkyi tullin merkki. Kävin pyörimässä parilla ovella, mutta ovet eivät auenneet eikä ovissa ollut minkään maailman soittopelejä. Kiersin sitten rakennuksen toiselle puolelle ja siellä vihdoin näin ihmisiä. Sieltä minut sitten opastettiin palaamaan varsinaiselle raja-asemalle.

Arvoin taas parin oven kohdalla, mistä menisin sisälle. Osuin sitten ihan oikeasta ovesta, pieni ja vaatimaton kyltti kertoi palvelupisteen olevan postipakettien tullauspaikka. Kelloa soittamalla tullihenkilö sitten ilmestyi paikalle. Olin hyvin varustautunut ja minulla oli tilausvahvistus mukana. Kun tullissa aikansa etsittiin oikeata tullinimekettä, lopulta löytyi sopiva ja maksettavaksi tulliksi ja arvonlisäveroksi tuli 20 eskoo. Ainoa harmin paikka oli, että LittleKnits ei lähettänyt uutta tilausvahvistusta kun postimaksu pieneni alkuperäisestä. Postituksesta ja tilausmaksun pienentymisestä kertonut sähköposti ei kelvannut. Jouduin siis maksamaan pari euroa ylimääräistä postitusmaksun muuttumisen jälkeen puuttuneesta tilausvahvistuksesta. Loppu hyvin, sain langat itselleni.

Jos vielä joskus uudelleen joudun hakemaan jotain tullista, karautan paikalle kuin vanha tekijä ja menen heti oikeaan paikkaan.

Tässä harmaan sävyinen Elle Merino Brights, tätä tuli puoli kiloa.

Ruskean ja kullan sävyinen Elle Merino Brights, tätäkin oli täysi pussi eli puoli kiloa.

Ja sitten viimeisenä tämä iloisemman värinen Elle Merino Brights, myös tätä on puoli kiloa. Nämä kutkuttaa nyt niin paljon, että pitää varmaan kokeilla neuloa jotain näistä jo tänään. Taidan neuloa näistä muutaman kassin joululahjaksi ja lisäksi lapasia.

Novitan Palmat pääsevät hyvään kotiin. Ostaja löytyi neulomon kautta ja kunhan rahat ovat tilillä, lähtee paketti lankojen uudelle omistajalle. Värilliset ovat erilaisista töistä jääneitä jämäkeriä, valkoiset ostin joskus (halvalla). Oli minulla noille valkoisille Palmoille joku suunnitelmakin, mutta aika ajoi suunnitelmien ohi.

maanantai 6. lokakuuta 2008

Retrojoustinta

Uutta sukkaa pukkaa. Nämä ajattelin tehdä ensin synttärilahjaksi isälleni, mutta täytyy nyt mittailla onko nämä vähän turhan isot. Isäni jalka on nimittäin siro 41 ja nämä saattaa olla vähän reilummat.

Malli: Retro Rib Socks Favorite Socks -kirjasta
Puikot: Brittany 2,75mm
Lanka: Red Heart Sport Socks
Menekki 68 g


Ajattelin, etten ikinä neuloisi näitä sukkia kun katselin näitä tuosta kirjasta. Kun Ravelrysta katsoin muiden toteutuksia, alkoi tämäkin malli miellyttää silmää ja pääsi toteutukseen. Niin se mieli muuttuu. Langaksi valikoitui viimeinen yksivärinen sukkalankakerä.


Tässä on jotain viehättävää, mallissa on vähän jotain jujua mutta se ei kuitenkaan ole liian kimurantti tai runsas. Sopii hyvin miehellekin.

Yhtä asiaa en pysty ymmärtämään: sukkalankaa oli vyötteen mukaan 100g, sukkiin meni 68g ja kun puntaroin kerän lopun oli siinä vielä 60g. Olisikohan aika investoida uuteen vaakaan?

Ja nyt odottelinkin jännityksellä LittleKnitsin pakettiani. Minulle on tulossa Ellen Merino Brights -lankaa puolitoista kiloa kolmea väriä. Niistä saa väkerrettyä kivoja joululahjoja.

sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Pinkit sukat

Neulon sukkia myös siskon lapsilleni, tässä tämän syksyn sukat 6v tytölle. Langan ostin kesällä Lankakauppa.comista. Halusin neuloa sukat jollain muulla kuin ihan perusmallilla, siis ensin tarkistettiin ohuesta sukkalangasta kuinka monta silmukkaa tämän kokoiseen jalkaan tarvitaan. Sitten etsin Favorite Socks -kirjasta silmukkamäärään sopivan mallin. Päädyin siis tähän Flame Wave Socks -malliin.



Malli: Flame Wave Socks kirjasta Favorite Socks
Puikot: 2,5mm
Lanka: Garnstudio Fabel
Menekki 52g

Kuvassa nuo liekin muotoiset kuviot ei välttämättä erotu kovin hyvin ja muutenkaan kirjava lanka ei taida olla paras mahdollinen tällaiseen neulepintaan. Tykkään kuitenkin kovasti ja mallineulekin jäi helposti päähän. Joku yksinkertainenkin kuvio tuntuu mielekkäämmältä neulottavalta kuin ihan perussileä tai -joustin.

Lanka loppui harmillisesti kesken toisessa kärjessä, omista sukkalangoistani punainen Regia näytti vähiten erottuvalta, vaikka etukäteen olisin kuvitellut Lorna's Laces -sukkalangan sopivan paremmin tähän pinkkiin. Lornaan verrattuna Fabel oli laimeaa ja sävyjen voimakkuusero oli niin suuri, että Regia toimi paremmin. Eipähän jäänyt tuota Fabelia nurkkiin pyörimään.

Lopullinen tuomio sukille saadaan, kun vastaanottaja kertoo mielipiteensä. Tämän kuullakseni pitää neuloa sukat myös isoveljelle ja antaa sukat molemmille samaan aikaan.

Lopuksi vielä lisää lankaa. Tällä kertaa sukkalankaa Lidlistä. Langassa on 48% puuvilla, 39% villaa ja 13% polyamidia. Lanka on normaalin sukkalangan vahvuista, sataan grammaan menee 400 metriä lankaa. Lanka oli pakattuna neljän gramman pakkauksiin ja yksi pakkaus maksoi 6,99 euroa. Ostin yhden pakkauksen jokaista väriä, näistä saa kivoja kevät/kesäsukkia.

Onkohan tämä keltaista, vihreää vai oranssia?

Tämä on ihan selkeästi sinistä, näyttää kerällä tosi mukavalta.

Sitten tämä punainen, missä on myös oranssia ja vähän sinistä.

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Ja taas meni yksi kuukausi

Tämä(kin) kuukausi meni reippaan lankalisäyksen merkeissä. Menee vähän selittelyksi, mutta lankakaupan puolen hinnan myynnistä tarttui mukaan yli kaksi kiloa lankaa, Mammuttimarkkinoilta Hämispeiton langat ja Lidlistä piti vielä käydä hakemassa halpaa sukkalankaa.

Syyskuu:
  • Ostin lankaa: 3350 g
  • Sain lankaa: 100 g
  • Lankaa purettu: 292
  • Töitä valmistunut: 916 g
  • Lankavaraston muutos: +2826 g

Vuoden alusta:

  • Lankaa ostettu: 11898 g
  • Lankaa saatu: 950 g
  • Lankaa purettu: 614 g
  • Töitä valmistunut: 10292 g
  • Lankaa lahjoitettu: 370 g
  • Lankavaraston muutos: + 2800 g

Vuoden alusta tilanne ei kuitenkaa ole kauhean paha, eihän tuossa ole kuin vajaa kilo tuhottavaa joka kuukaudelle ja sitten ollaan nollilla vuoden alkuun nähden. Viitsinkö tässä tunnustaakaan, että tilasin maanantaina puolitoista kiloa lisää lankaa. Kunhan olen saanut parit ohuet sukat väkerrettyä, alan tehdä paksuilla puikoilla paksuista langoista. Saa taas lankavarastot kyytiä.

Veikkaus mainostaa maailman olevan erilainen veikkaajan silmin katsottuna. Mutta on maailma erilainen myös neulojan silmin. Eilen lukaisin nopeasti uutisotsikon: "Kriisi nostaa Norot korkealle", ajatus ehti käväisemään päässä ennen kuin aivoni korjasivat sen oikeaan muotoon ja korot nousivat korkealle.