torstai 31. tammikuuta 2008

Siilit

Sain nyt sitten valmiiksi nämä siililapaset, vaikeuksien kautta voittoon. Piikkien poistaminen väärältä puoleltakin sujui yllättävän nopeasti ja valmiiksi käyrät piikit oli helpompi laittaa uudelleen. Vähän nuo piikit venyttivät silmukoita, missä olivat olleet. Mutta ei sitä muut huomaa kuin itse paljon käsitöitä tekevät. Nopeammin olisivat tietysti valmistuneet kerralla, mutta toisaalta mikä kiire tässä valmiissa maailmassa on.

Itse lapasiin meni lankaa 54g ja piikkeihin sekä viimeistelyyn 48g. Nämä oli lankavaraston kannalta varsin mukavat, käytin itse lapasiin kahta eri lankaa ja kukin piikki on eri väriä lankavaraston aarrelangoista. Varsi on neulottu vanhasta Jakobsdalin villasta, mistä lähes parikymmentä vuotta sitten neuloin paidan miehelleni (silloin vielä poikaystäväni). Kämmenen osuus lapasesta on Fritidsgarnia, neulottu viiden millin bambuilla.



Lapasten koko on 130cm, todennäköisesti annan nämä nimppari- tai joululahjaksi siskon tytölle tai pojalle (6v ja 7v). Eli laitetaan valmiiden töiden laatikkoon odottamaan.

tiistai 29. tammikuuta 2008

Käsityökirjani

Minulta löytyy kirjahyllystäni seuraavat käsitöihin liittyvät kirjat, nämä suunnilleen siinä järjestyksessä kuin ovat minulle päätyneet:

  1. Ann Ladbury: Ompelukirja. W+G 1979. Saatu YO-lahjaksi 1985.
  2. Kaffe Fassett and Zoë Hunt: Family Album; Knitting for Children and Adults. Century. Ostettu Lontoon matkalla 1991.
  3. Marketta Klemola: Kasvivärjäys. Tammi 1978, 3. painos. Ostettu kun osallistuin lyhyeen kasvivärjäyskurssiin vuonna 1992.
  4. Riitta Aittomäki et al. Väriä luonnosta. Kirjayhtymä 1992. Ostettu kohdan 3 kurssin jälkeen.
  5. Margaret Rolfe: Go Wild with Quilts - Again. That Patchwork Place, 1995. Ostettu 1997 ollessani vierailulla Amerikan serkun luona.
  6. Gai Perry: Impressionist Quilts. C et T Publishing 1995. Ostettu samalla reissulla kuin kohdan 5 kirja.
  7. Kaffe Fassett: Tilkkutöitä. Otava 1999. Tästä ei ole muistikuvaa, todennäköisesti tullut Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kautta.
  8. Mary Olki: Virkattuja vuodepeitteitä. WSOY 1966. Mummon perintöjä.
  9. Annukka Mikkola: Käsityön pikkujättiläinen. WSOY 2006. Tämän ostin viime vuonna edulliseen hintaan paikallisen sanomalehden tilaajaetuna.
  10. Mary Olki: Virkattuja peitteitä ja hartiahuiveja. WSOY 1968. Tämän ostin paikallisesta divarista viime vuoden lopulla.
  11. Mary Oljen kauneimmat käsityöt. WSOY 1976. Tilattu helmikuussa 2008 Antikan kautta Kiannan Aitasta Suomussalmelta.
  12. Favorite Socks. 25 Timeless Designs from Interweave. Interweave Press. Ostettu Hobboks-kaupasta maaliskuussA 2008.

Pidän kirjoista. Neulekirjoja minulla ei juuri ole, koska minulle tulee useampi käsityölehti ja näkemäni kirjat ovat olleet malleiltaan aika vaatimattomia lehdissä ja netissä olleisiin malleihin verrattuna. Netin kautta en ole vielä innostunut neulekirjoja tilaamaan, muutaman kerran on ollut lähellä kun olen jonkun blogissa nähnyt ihania jonkun kirjan mallin ohjeella neulottuja ihania neuleita. Mutta ehkä sekin päivä vielä koittaa...

Salainen neuleystävä 2008

Minäkin lähdin nyt ensimmäistä kertaa mukaan Salainen neuleystävä -vaihtoon. Oma salainen ystäväni ilmoitti olemassaolostaan viime viikolla ja minäkin kerroin omalle ystävälleni saaneeni hänen tietonsa. Nyt ei kun suunnittelemaan mukavia yllätyksiä lähetettäväksi.

maanantai 28. tammikuuta 2008

Lankaostoksilla

Olen päättänyt pienentää lankavarastoani, mutta tämä tammikuu on ollut täysi katastrofi. Ensinnäkin, paikallinen lankakauppa lopettaa ja siellä on nyt laatulankoja saatavana alennuksella. Olen käynyt siellä nyt kaksi kertaa ja ostanut noin 1,8kg lankaa.


Tässä kantamukseni ensimmäisestä vierailusta paikalliseen lankakauppaan, mukaan tarttui seuraavia lankoja: Marks & Kattens Eco Ull, Sandnes Lanett, Sandnes Smart, Regia Color 4 fähig ja Regia Galaxy 4 fähig.


Toisen käynnin jälkeen kotiin vietiin seuraavia lankoja: Sandnes Sisu, Sandnes Smart ja Schoeller & Stahl Fortissima Socka.

Piti käydä nyt vielä tammikuun puolella, koska olen liittynyt Lankahamsterit-kampanjaan ja yritän olla ostamatta lankoja helmikuun ajan. Saa nähdä pitääkö langan ostoboikotti sitten kun tulee superalennukset ja lankaa saa ulosheittohintaan. Toivottavasti osuu tammi- tai maaliskuulle.

Lisäksi olen antanut itselleni luvan tutustua paikallisiin lankakauppoihin ollessani eri puolilla Suomea. Tammikuussa olen päässyt käymään Kuopiossa ja Lappeenrannassa uimakisojen merkeissä ja tänään olen Tikkurilassa työn merkeissä.

Kuopion tuliaiset

Kuopiossa kävin Neuleeksi- ja Pistoz-liikkeissä. Neuleeksi:n valikoimat oli enimmäkseen Novitaa, mutta myös jonkun verran jotain muuta. Sieltä ostin itselleni 200 grammaa kahta eri väriä Hjertegarnin ohutta sukkalankaa. Pistoz-kaupassa oli lankojen lisäksi myös kankaita ja muita ompelutarvikkeita, langoille ei ollut paljon tilaa, langat olivat kuitenkin mielenkiintoisia. Itse en ollut aiemmin päässyt Noroja hypistelemään, mukaan tarttui 150 grammaa Noron Kureyon -lankaa.

Lappeenrannassa kävin Pyöröpuikossa, olin jo ehtinyt unohtaa kuinka ihana kauppa se on. Pitkään hypistelin kaikkea, mutta lopulta hillitsin itseni ja ostin vain 100grammaa Noron Kureyon -lankaa.

Lappeenrannan tuliaiset

perjantai 25. tammikuuta 2008

Kuinka tyhmä saa olla?

Olen tekemässä siililapasia (SK 12/1997) ohjeen mukaan. Vähän otti nuppiin kun huomasin laittaneeni siilin piikit kämmenen puolelle. Ei se mitään jos tämä olisi ensimmäinen kerta, mutta tämä on jo toinen kerta kun näin tapahtuu. Nämä ovat kolmannet saman mallin mukaan tehdyt lapaset ja tämä moka sattui myös ensimmäisten lapasten kohdalla. Toisia lapasia piikittäessä laitoin hakaneulat merkiksi lapasen selkäpuolelle ja niiden kanssa ei tullut ongelmaa. Nyt aloitin taas reunasta ja innoissani lähdin etenemään, mutta heti väärään suuntaan.

Ei kun nyppimään piikit pois ja laittamaan uudestaan. Niinhän sitä sanotaan, että suurinta vahinkoa saavat aikaan tyhmät ja ahkerat. Onneksi en sentään kaikkia piikkejä ehtinyt laittaa ennen kuin huomasin vahingon. No toisella kerralla se käy nopeammin kun ei enää tarvitse leikata piikkejä. Taidan tehdä vähän aikaa jotain muuta.

Pitäisi varmaan kehittää systeemiä niin, etten aloittaisikaan systemaattisesti lapasen ulkoreunasta vaan keskeltä kämmenselkää. Silloin jos ensimmäinen piikki on oikealla puolella, menevät loputkin automaattisesti oikein.

Sukkia

Olen neulonut tammikuun aikana kahdet sukat. Ensimmäiset neuloin lomalla lämpimässä altaan äärellä, kun oli Suomen kesää vastaava sää. Kun sää lämpeni todella helteiseksi, ei neulominen enää jaksanut innostaa. Toisista sukista neuloin ensimmäisen matkalla ja toisen kotona Suomessa.


Ensimmäisten sukkien lanka oli Schoeller & Stahlin Fortissima Socka, minkä koostumus on 60% villa, 25% bambu ja 15% polyamidi. Langan menekki oli 64g. Nämä tikuttelin kolmen millin bambupuikoilla. Malli on muokattu Moda 5/2006 julkaistusta, jalkapöydän päällä joustin jatkuu ja ennen kantapäätä on lisätty sileitä kerroksia. Taisin tehdä sukkien varsia erilaisilla kireyksilla, toisessa sukassa varsi laikuttui. Oikein mukavalta tuo paljaaseen jalkaan tuntui.



Toiset sukat olivat Austermann Stepistä, neulottu saman ohjeen mukaan samoilla puikoilla kuin nuo edellisetkin, langan menekki oli 62 grammaa. Vaikka sovittelin sukkien alut samaan langan kohtaan, heittää raitojen kohta kantapäästä eteenpäin. Jostain syystä yksi sinisen sävyn kohta oli toista sukkaa neulottaessa huomattavasti pitempi kuin ensimmäistä sukkaa neulottaessa. No, ei tuo taida häiritä muita kuin minua. Lankahan on aivan ihanaa neuloa ja sukat ovat erittäin miellyttävät myös paljaassa jalassa.

En ole vielä päättänyt kenelle nämä annetaan. Tarkoituksena on neuloa vielä yhdet ohuet sukat, sitten Poika saa valita ensimmäisenä mieleisensä sukat, sitten Tyttö ja lopuksi minä otan mitä jää. Meillä on kaikilla nimittäin suunnilleen samankokoinen jalka (38) tällä hetkellä.

torstai 24. tammikuuta 2008

Lankavarastoni

Kun viime syksynä viimeeksi puntaroin lankojani, oli tulos jossain 28 kilon paikkeilla. Kolmenkymmenen vuoden tekeleistä tulee sivutuotteina yllättävän paljon noita sekalaisia nöttösiä, mitä ei oikein raaski poiskaan heittää mutta mistä ei kuitenkaan saa oikein mitään aikaiseksi. Ihan näitä jämälankoja on varmaan joku reilu viisi kiloa, lisäksi on tarjouksena halvalla ostettua lankaa. Meissä jokaisessa asuu pieni Sulo Vilén.

Aika iso erä on myös kymmenen vuotta sitten lankakaupan loppuunmyynnistä siskoni minulle ostamaa lankaa. Sisko osti sitä muovikassikaupalla, kassillinen lankaa maksoi silloin kaksikymmentä markkaa (3,5 eskoo)!

Ja apua, nyt olen käynyt ostamassa pari kiloa lankaa kun taas paikkakunnalla lankakauppa lopettaa kauppiaan terveyden vuoksi.

Nyt yritän kunnostautua ja saada lankavarastoni kuriin. Pitkän aikavälin tavoitteenani on saada kilot viiden ja kymmenen välille. Tuollainen määrä mahdollistaa vielä spontaanin uusien töiden aloittamisen ilman että pitää ensin päästä kauppaan ostamaan lankaa.

Viikonloppuna on tarkoitus tehdä lankainventaari, että saan selville tämän hetkisen tilanteen. Jouluksi tuli neulottua kuitenkin sen verran lahjoja ja tavaraa myyjäisiin, että on sitä huvennutkin vaikka nyt on tullut hankittuakin lisää.

Otan jatkossa tiukemman linjan jämälankoihin, yritän keksiä saman tien käyttöä projekteista jääville ja myös tuhota aktiivisesti tuota vanhaa varastoa. Eilen tikuttelin pari Vaaka-tilkkua, niihin upposi monta pientä kerän loppua.

Olen liittynyt lankahamstereihin, helmikuun ajan pitäisi siis olla ostamatta lankaa ja neuloa varastoa pienemmäksi.

Ensimmäinen teksti

Päätin minäkin aloittaa ihanien käsityöblogien innoittamana oman neuleblogini tämän vuoden alusta. Aloittaminen viivästyi kun kaksi ensimmäistä viikkoa menivät kaukomailla lomaillessa. Bloggaamista hankaloittaa se, että meillä on kotona yksi kiinteä nettikone ja neljä koneenkäyttäjää. Koneajasta joutuu usein taistelemaan.

Toin nyt töistä kannettavan kotiin, Miehen pitää vaihtaa siitä langattoman verkon asetuksia niin että pääsen kotimme suojattuun langattomaan verkkoon. Jos päivittäminen sitten onnistuisi muulloinkin kuin silloin tällöin varttitunnin pätkissä.